Lars-Olov Söderström vd Norrlandsfonden.Foto:Christer Suneson
Västernorrland

Optimismen har dämpats

Norrlandsfonden:”Det är konjukturberoende branscher”
1:36 min

Företagarna i Västernorrland ser mer negativt på framtiden jämfört med tidigare år. Det visar en undersökning som Norrlandsfonden gjort bland 900 företagare. Konjukturläget i länet är också just nu svagast i hela Norrland och det är trä- och massaindustrin som är tappat mest.

Den tidigare ekonomiska opimismen bland företagarna har nu alltså dämpats. Mest negativa är pappersindustrin i länet som sett exporten rasa kraftigt när Europas ekonomier krisar. Orderingången har minskat med 43 procent under hösten. Men det finns ljuspunkter bland företagarna i länet också.

– Främst IT- konsultbranschen och bemanningsföretagen. Men även byggkonjukturen har förbättrats kraftigt i Västernorrland, säger Lars-Olov Söderström.

90 procent av de tjänsteproducerande IT-företagen i Norrland har ökat sina faktureringar sedan i våras.

Få uppsägningar väntas
I undersökningen är det väldigt få av företagen i länet som flaggar för uppsägningar nästa år.

– I de svar företagarna lämnat ser vi inga stora uppsägningar, säger Söderström.

Mest positivt i Norrbotten
I Norrland är företagarna i Norrbotten mest positiva. Det främst på grund av expansionen inom gruvindustrin. Men även företagarna i Jämtland som har turismen som huvudnäring.

Läget svårbedömt
I undersökningen svarar också många företagare i Norrland att det ekonomiska läget, just nu, är mycket svårbedömt.

– I grunden finns en osäkerhet hur det ekonomiska läget i Europa kommer att påverka företagen i Norrland, säger Norrlandsfondens vd Lars-Olov Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".