Västernorrland

Landstinget miljöcertifieras

"om det kan förhindra en olycka med utsläpp är pengarna inhämtade"
1:42 min

Nu har en av landstingets sju förvaltningar, Landstingsservice, i Västernorrland blivit miljöcertifierat. Det innebär att man nu tar hänsyn till miljön i allt från matlagning till hur kemikalier används i vården.

– Vi har skapat rutiner och arbetssätt runt om i länet för att åstadkomma de effekter vi vill, säger Sture Lindgren, förvaltningschef på Landstingsservice.

Landstingsservice är den förvaltning som servar samtliga kärnverksamheter inom landstinget. Totalt har 600 personer deltagit i projektet.

I sitt arbete för certifiering har förvaltningen skapat rutiner och arbetssätt för att bland annat minskat sitt avfall, minskat hanteringen av kemikalier och minskat sitt bilåkande.

Men detta är bara en början. Politikerna i Västernorrland har beslutat att hela landstinget ska vara miljöcertifierat till hösten 2014.

– Vi anser att det här är god ekonomi och gynnar miljön. Det ger bra resursutnyttjande, säger Eva Andersson (MP), ordförande i den politisk referensgruppen för miljö- och energifrågor.

Miljöcertifieringen, eller ISO 14001 som det egentligen heter, är en internationell standard för strukturerat miljöarbete.

Även om Landstingsservice nu har fått sitt certifikat är arbetet långt ifrån över.

– Det här arbetet är nu granskat och certifierat, men om nio månader kommer en ny certifiering och då gäller det att svara upp och inte ha för många anmärkningar så vi mister certifikatet, säger Sture Lindgren.

Helena Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".