Högakustenskolan i Herrskog skulle räddas och byggas ut till en f-9-skola om vänsterpartisten Thomas Lundbergs förslag blev verklighet.Foto Ulla Öhman
Kramfors

Skolfrågan orsakar (S)prickor

Thomas Lundberg (V): Jag kommer inte att rösta för förslaget
1:30 min

Det finns sprickor inom det röda blocket i Kramfors vad gäller frågan om skolnedläggningar.
Vid kommunstyrelsesammanträdet häromdagen valde återigen en socialdemokrat att lägga ner sin röst. Nu spekulas i att en större spricka skulle kunna vara inom uppsegling inom S i kommunen.

Tidigare i veckan meddelande Miljöpartiet att man inte stöder det socialdemokratiska förslaget om nedläggning av fyra skolor. Miljöpartiet säger ja till nedläggning i Docksta och Lugnvik men kräver ytterligare utredning om högstadierna Ytterlännässkolan i Bollstabruk och Högakustenskolan i Herrskog.

Men det finns sprickor även inom S.
När skolfrågan kom upp i BKU-nämnden häromveckan valde Socialdemokraten Jan Mellander från Sandöverken att lägga ner sin röst.
Och i tisdags i kommunstyrelsen gjorde Kristina Löfroth (S) som var inkallad som ersättare likadant.

Inte heller vänsterpartiet är enigt. Thomas Lundberg från Lugnvik har ett eget förslag:

– Även i mitt förslag måste skolor läggas ner men skillnaden är att jag vill behålla Högakustenskolan i Herrskog och bygga ut den till f-9-skola (förskoleklass t o m årskurs nio).
Dit kan elever från Lugnvik och Torrom bussas. På det viset behöver bara två högstadier slås ihop på Gudmundråskolan och då kanske alla får plats.

– Jag har inte räknat på mitt förslag men det ger iallafall en besparing på ett antal miljoner. Kanske kan det också ge en bättre process för vi har ju mött ganska kraftig motopinion mot det förslag som nu ligger.

Thomas Lundberg har under hela hösten försökt föra dialog med sitt parti och med Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att få acceptans för sitt förslag men han har inte lyckats.

– Mitt parti har en linje, jag har en annan åsikt. Men jag vet att det finns andra som  tycker likadant som jag, inte bara i mitt parti utan även kanske i andra partier.

Thomas Lundberg kommer inte att rösta för det liggande socialdemokratiska förslaget i kommunfullmäktige. Hurvida han ska lägga ner sin röst eller göra nått annat har han inte bestämt än.

Kan det vara en större spricka på gång inom det röda blocket och inom Socialdemokraterna? Ja, det spekuleras i att fler socialdemokrater kan komma att hoppa av partilinjen inför kommunfullmäktige men ingen vill kommentera det offentligt. Frågan är också om någon skulle rösta mot förslaget isåfall eller om det handlar om att lägga ner röster.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Kramfors Micael Melander vill inte kommentera avhopparna men säger att det är olyckligt och att det hade varit bättre om alla kunnat stödja förslaget. Men han säger att avhoppen inte idag påverkar socialdemokraternas ställningstagande i skolfrågan.

Så här är mandatfördelningen i Kommunfullmäktige i Kramfors

Socialdemokraterna        20
Vänsterpartiet                  4
Miljöpartiet                      2

Centerpartiet                   7
Moderaterna                    5
Folkpartiet                       1
Kristdemokraterna           1

Sverigedemokraterna      1

Oppositionen i Kramfors kommer troligen att begära återremiss när skolfrågan kommer upp på Kommunfullmäktige den 21:a november. Om hela oppositionen är enig så kommer det att gå igenom. Det skulle innebära att skolbeslutet skjuts upp till nästa fullmäktige den 19:e december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".