1 av 2
Föräldrar på Vallaskolan tycker att skolan sopar brott under mattan. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Mia Karlsson, Malin Grandin och Jan Röhlander, föräldrar till barn på Vallaskolan i Sollefteå, tycker att skolan borde prata om brott som skett.
Sollefteå

"Skolan sopar händelsen under mattan"

Föräldrar: ”Alla pratar om det som hänt men skolan är helt tyst”
2:21 min

I början av oktober polisanmäldes en våldtäkt som ska ha skett på Vallaskolan i Sollefteå.

Föräldrar som har barn på skolan tycker att skolledningen sopar händelsen under mattan.

- Skolan larmar polis och socialtjänst, men sedan har det blivit helt tyst. Det går närmare 600 elever på skolan. Alla pratar om det som hänt med varandra. Det sker på Facebook, Twitter, Myspace och andra sidor på Internet men från skolans sida har det inte kommit någon information, säger Mia Karlsson, som har barn på högstadiet.

Jan Röhlander har också barn på skolan och har reagerat över att skolan inte pratat mer om det som hänt.

- En sådan här allvarlig händelse är viktig att ta upp och diskutera. Vi vill inte att skolan ska prata om den enskilda händelsen, utan företeelsen. Vad innebär det här, hur allvarligt är det. Om man inte pratar om det skickar man ut en signal om att en våldtäkt inte är så farligt, säger han.

Föräldrarna vill inte att skolan pratar i detalj om det som hänt, men att man tar i frågan och pratar om hur man ska vara mot varandra, vad som är rätt och fel. På skolan säger man att man informerat personalen om den misstänkta våldtäkten, sedan är det upp till varje lärare att prata om det, om eleverna ställer frågar.  

- Vi jobbar med trygghet och värdegrundsaspekten hela tiden. Vi gör det integrerat i undervisningen eller när det dyker upp, säger rektor Anna-Lena Brantholm Lööv.

När det polisanmälas en så här allvarlig händelse som det pratas om bland elever borde det inte vara läge att ta upp de här frågorna mer specifikt?

- Vi pratar om värdegrundsfrågor i andra sammanhang, även när det inte sker polisanmälningar. Vi försöker prata om hur vi ska vara mot varandra dagligen, säger Anna-Lena Brantholm Lööv.

Många elever vet att det skett en polisanmälan om en misstänkt våldtäkt. När man sedan inte pratar om det, skapas inte då en bild att det här kan vara okej?

- Det tror jag inte. Det är inte så att vi inte pratar om det, men vi har inte gått ut med någon specifik information. Vi har bemött frågor och funderingar från elever, så visst pratar vi om det, säger Anna- Lena Brantholm Lööv.

Föräldrarna menar att när skolan inte samtalar med alla elever om det som hänt kan det lätt leda till ryktesspridning.

- Skolledningen har sekretess att förhålla sig till. Samtidigt måste man se till verkligheten, alla på skolan tror sig veta vad som hänt på grund av sociala medier och att de pratar med varandra. De allra flesta får information i tredje led. Frågan är om det är rätt information, säger Jan Röhlander.

- Vi ser en fara med att det blir så mycket värre när man får höra det från tredje eller fjärde person. Samtidigt vill vi inte att skolan ska lägga ut fakta i det enskilda fallet. Men ändå att man lyfter upp problemen och för en dialog. Det behöver inte vara så onaturligt utan man borde ju kunna vara mer öppen, forsätter han.

På skolan diskuterar man hur ryktesspridning sker i olika sammanhang till exempel i sociala medier, enligt rektorn.

- Ryktesspridning pratar vi om nu och då, om hur man ska förhålla sig till saker som man hört av andra. Det är sådant vi jobbar med, till exempel hur man hanterar facebook, säger Anna-Lena Brantholm Lööv.

Efter det som skett nu, vet ni vad som skrivs på nätet om det?

- Jag vet inga detaljer. Jag följer inte det som skrivs på nätet.

Borde inte ni som skola ha koll på det?

- Det är svårt att ha koll på. Det som skrivs på nätet sker ofta på fritiden och vi kan inte kontrollera elevernas fritid på det sättet. Vi pratar om det i generella termer.

Men ni har inget riktigt ansvar för det eleverna gör på nätet?

- Får vi till oss att eleverna kränker varandra på nätet så hanterar vi det i trygghetsteamet.

Skolchefen i Sollefteå, Lisbeth Boman, tycker att skolan hanterat det som hänt på bästa sätt för att undvika ryktesspridning.

- Jag har själv varit informerad och har inte haft några negativa synpunkter, säger hon.

Det är beklagligt om föräldrar upplever att skolan sopar saker under mattan, säger Åsa Sjödén (S), Ordförande i barn - och utbildningsnämden.

- Hela tiden har utgångspunkten varit att det inte ska sopas under mattan. Det här ska hanteras på bästa sätt och det är genom att prata om saker, säger hon.

Alla artiklar i vår skolgranskning


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".