Många boende i Vålånger och Överskog har fått vindkraftverken som blickfång. Foto Ulla Öhman
Sundsvall

Stödeprotester mot vindkraftverk

Dan Bakkman. " Det är guld värt "
1:36 min

Fem vindkraftsparker med omkring 150 vindkraftverk planeras inom Sundsvalls kommun. Men synpunkterna på parkerna har tidvis varit hårda när jakt och friluftsliv riskerar att drabbas. I Stöde har protesterna varit som starkast och har lett till att den vindkraftsparken blivit mycket mindre. En av de som legat bakom debatten i Stöde är Dan Bakkman.

Vi sitter vid en jaktkoja precis där vindkraftsparken ska byggas. Det är tyst och fridsamt mitt i naturen. Och det är just rätten till den som Dan Bakkman velat försvara.

– Vi åker upp hit och jagar, fiskar och lyssnar på tystnaden. Det är guld värt, säger Dan Bakkman

Jonas Lundkvist samhällsplanerare på Sundsvalls kommun menar att det är just de massiva protesterna från Stöde som fått kommunen att backa.

– Vi gjorde en omprövning av området och bestämde att koncentrera vindkraftverken till några få toppar i området, säger Jonas Lundkvist.

Vad säger Vindkraftsbolaget när området drogs ner med två tredjedelar?

– Ja de blev inte direkt lyriska men det här är inte heller nödvändigtvis det slutgiltiga planförslaget. Så vi får se vad som händer när yttrandetiden gått ut den 11 december, säger Jonas Lundkvist samhällsplanerare på Sundsvalls kommun

Förutom Vindkraftsbolaget är även de markägare som räknat med att sälja mark missnöjda nu när området blivit mindre. Så som förslaget ser ut nu känns det ändå som en seger, säger Dan Bakkman,

– Ja, det känns jättebra idag eftersom kommunen har lyssnat på folket. Och jag kommer att kämpa vidare om det blir andra ändringar, säger Dan Bakkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".