Anders Ygeman (S) ordförande i Trafikutskottet. Foto: Christer Suneson
Sundsvall

Stöd till nytt dubbelspår

Trafikutskottet:”Vi ska visa de behov som finns”
1:31 min

EU-kommisionen har pekat ut ett nytt dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle som en av de viktigaste järnvägarna i Europa. Det för att råvaror, som järnmalm, stål och trä, kommer att bli ännu viktigare för Europas industrier i framtiden. Idag samlades politiker, näringsliv och myndigheter i Sundsvall för att diskutera dubbelspåret.

Församlingen i Sundsvall idag var rörande eniga om dubbelspåret. Målet är nu att ett dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle bör stå klart innan 2025.

Förutom att persontrafiken kommer att gynnas kommer också industrin och samhällsekonomin utvecklas positivt, både i regionen och i hela landet, menade seminariedeltagarna.

Miljarder från EU
Totalt beräknas det nya dubbelspåret att kosta omkring 25 miljarder varav EU kan komma att stå för en femtedel, säger landshövding Bo Källstrand.

– De kan komma att stå för mellan 4-7 miljarder men förslaget ska också godkännas av EU-parlamentet, säger Bo Källstrand

Ska ta upp frågan med Regeringen
Som situationen är nu är sträckan en av de värsta flaskhalsarna i järnvägsnätet i landet. Anders Ygeman är socialdemokratisk ordförande i Trafikutskottet och han kommer att jobba för att dubbelspåret kommer med i diskussionerna med Regeringen.

– Vi kan vara med att driva på när trafikplanen ska revideras och peka på de behov som finns, säger Anders Ygeman.

Övertyga makthavarna
Det är nåt som också landshövdning Bo Källstrand kommer att föra fram, både till Trafikverket och Regeringen.

– Det är viktigt för oss att övertyga de som ska jobba med de här dokumenten att ostkustbanan ska med, säger Bo Källstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".