Ellen Holmberg och Mathilda Olsson från kommunala Ungdomsrådet i Härnösand. I rådet sitter ungdomar från högstadierna och gymnsiet och rådet finns till för att ungdomar ska kunna samråda och diskutera med kommunens styrelser och nämnder. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Härnösandsungdomar vill ha ungdomstaxi

Ellen och Mathilda: Som seniortaxi fast för ungdomar
1:20 min

Särskilda ungdomstaxi som ser till att unga på ett säkert sätt kan ta sig hem på kvällar och helger utan att det blir för dyrt. Det föreslår Ungdomsrådet i Härnösand.

– Det går inga bussar på kvällar och helger i Härnösand så när man ska hem måste man antingen gå eller hitta en kompis som kan skjutsa. Annars får man ringa hem och väcka mamma eller pappa mitt i natten.

Ellen Holmberg och Mathilda Olsson sitter båda med i kommunala Ungdomsrådet. De fick höra från andra ungdomar om hur svårt det kan vara att ta sig hem på kvällen och därför tog de upp frågan i rådet.

– Först tänkte vi på senare kvällsbussar men taxi är bättre. Men att själv betala hela priset för en taxiresa blir för dyrt när man är ung.

Nu ska representanter från Ungdomsrådet försöka diskutera med kommunen och med taxi om att de ska gå in och stödja idén om ungdomstaxi.

– Det kan vara bra för taxi att få fler kunder och sedan fortsätter man åka taxi även som äldre när man ser hur bra det funkar och att det är ett säkert sätt att ta sig hem. Man tar ofta med sig vanor från när man är liten till när man blir stor, säger Ellen.

– Man betalar ju fortfarande själv en summa, det kommer ju inte att vara helt gratis att åka. Men det ska vara billigare än vanlig taxi.

– Det finns ju redan seniortaxi i stan och det uppskattas väldigt mycket. Det är typ samma koncept. Varför skulle det inte gå att ordna för juniorer?

Någonstans mellan 60 och 150 kronor skulle det kunna kosta att åka ungdomstaxi. Kanske en lägre summa inom stan och lite mera för den som ska åka en längre sträcka ut till landsbygden i kommunen.

Ellen och Mathilda betonar att både priset och allt annat bara är ett förslag än så länge.
– Men i rådet och ute bland andra ungdomar verkar man tycka att det är är en bra idé i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".