Avfolkning en orsak till höga VA-taxor

Kvaliteten på vattnet, hur långa och gamla ledningar eller hur många vattenverk en kommun har - det är några av dom förklaringar man har hos länens dyraste och billigaste kommuner till att det är stora skillnader på vattenpriserna.

Bernt Jonsson, teknisk chef i Kramfors har också ytterligare en förklaring.

- Det är ju naturligtvis befolkningsminskningen och att vi har tappat VA-intäkter på det sättet men vi har samma anläggningar kvar när det gäller vattenverk, reningsverk och ledningsnät, säger Bernt Jonsson. Så det är en ojämn kamp för att hålla taxorna nere.

Det skiljer nära 5000 kronor på en normal årsförbrukning i Kramfors jämfört med Östersund där vattnet är billigast i Jämtland och Västernorrland. Andra förklaringar till den höga taxan i Kramfors är att man har dåligt ytvatten och måste lägga mycket pengar på rening. Dessutom har man långa ledningar.

I Östersund säger man att vattnet är så billigt delvis eftersom kommunen har ganska få anläggningar. En annan förklaring till hur även glesbygdskommunerna i Jämtland kan vara billigare än dom flesta Västernorrländka kommunerna är att det är vanligare med skattesubventioner på VA-taxan i Jämtland.

Det är Villaägarnas Riksförbund som ligger bakom prisjämförelsen. Håkan Lindén som är chef på Villaägarnas Riksförbund i länen XYZ tror att framtiden får visa om teorierna i Kramfors stämmer.

- Om man lägger ner garnisonen i Östersund förlorar man 1 400 arbetstillfällen, säger Håkan Lindén. Då kanske vi får se en reaktion i Östersund som Kramfors hänvisar till nu. Så här kommer historien berätta om Kramfors har rätt eller inte.

Och så kan det komma att bli, det kan Magnus Rosenberg VA chef i Östersund intyga.

- Det kan innebära att vi är tvugna att höja VA-taxan av den anledningen, säger Magnus Rosenberg. Dels på grund av att intäkterna minskar om folk flyttar härifrån, men dels också för att garnisonen idag står för en förbrukning motsvarande en miljon kronor varje år i intäkter. Men det rör sig i så fall bara om en ökning på några få procent, säger han.

Priserna i alla kommunerna:

Västernorrlands län:

Kramfors: 7 240 kronor

Örnsköldsvik: 6 892 kronor

Sollefteå: 6 095 kronor

Härnösand: 6 004 kronor

Ånge: 5 688 kronor

Timrå: 5 270 kronor

Sundsvall: 4 260 kronor

Jämtlands län:

Åre: 6 307 kronor

Krokom: 5 156 kronor

Ragunda: 4 888 kronor

Strömsund: 4 750 kronor

Berg: 4 700 kronor

Bräcke: 4 215 kronor

Härjedalen: 3 878 kronor

Östersund: 2 480 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista