Ny vattentäkt i Bjästa

Den förorenade vattentäkten i Bjästa som berör drygt 2000 människor kan komma att stängas helt.

Två av tre brunnar är helt stängda och nu visar den tredje brunnen hela tiden höjda värden av ämnet perkloretylen.

Enligt avdelningschefen på tekniska kontoret i Örnsköldsvik, Ove Sedin, kan det därför bli aktuellt att hitta en ny vattentäkt i Bjästa.

Halten av perkloretylen stiger nu för varje provtagning. Perkloretylen är ett lösningsmedel som bland annat används av kemtvättar. Det är just det ämnet som förorenar vattnet i Bjästa.

Men abbonenterna får inte förorenat vatten. En speciell reningsmetod gör att vattnet till de 2000 människorna i området är tjänligt vatten.

Det finns två sätt att lösa problemet med den förorenade vattentäkten. Antingen ett kolfilter som kan hyras till en kostnad av ett par hundra tusen kronor eller en ny vattentäkt med brunnar.

I dagarna undersöks området runt vattentäkten för att myndigheterna ska få ett begrepp hur stort det förorenade området är. Detta avgör hur kommunen hanterar frågan slutgiltigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".