Härnösand

Helgon och demoner

1:03 min

Om godhet och ondska, men också om gråzonerna däremellan, handlar utställningen Helgon och demoner som invigs på tisdag på Länsmuseet Murberget.


Utställningen tar sin utgångspunkt i de medeltida skulpturer som finns i länsmuseets samlingar. De omges av en rad symboler och berättelser och ger ingångar till vår tid.

Maria Ahlström är utställningsproducent och hon berättar att hon ville göra en utställning som passar även för barn och ungdomar. Den är lämplig från 11-12 år, tycker hon.

– Vad är gott och vad är ont? Vad är rätt och vad är fel? Vi vill lyfta fram etiska frågor men också tankar kring dagens idoler.

Tecknaren Åsa Ekström har illustrerat åtta helgonlegender med inspiration av mangateckningens formspråk.
Tio elever vid Hola Folkhögskolas fotolinje har tolkat fritt utifrån temat Helgon och demoner i svartvita bilder.

– Polerna framträder tydligare när man ställer dem mot varandra, säger Maria Ahlström. Men jag vill också visa att det finns en gråzon däremellan; det är inte alltid så lätt att dela upp allting i svart och vitt.

– Jag har undersökt ondskans utmarker också för den här utställningen och de goda helgonskulpturerna får en laddning av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista