Timrå

"Lägg inte ut andras barn på Facebook"

1:48 min

Ingen av länets kommuner har någon policy som reglerar hur bilder som tas av föräldrar sedan används på tillexempel sociala medier. Frågan är extra aktuell i dag - när hundratals föräldrar sitter redo att föreviga ett luciatåg med sin kamera.

Men många skolor och förskolor har gått ut med egna förhållningsregler.

- Vi har diskuterat fotoförbud fram och tillbaka. Men jag frsåt att många vill ha bilder, men fråpgan är hur bilderna hanteras efteråt, säger Monika Ersson Johannesson, chef för Bäckmo, Söråker och Tynderö förskolor i Timrå.

I nästan alla kommuner får föräldrarna på något sätt frågan om hur de förhåller sig till att barnen fotograferas - om det är okej och hur bilderna sedan får användas. Men när det gäller de bilder som föräldrarna själva tar - till exempel på skolavslutningar eller Lucia så har alltså ingen av länets kommuner någon policy ännu.

Men frågan är het - inte minst i dag när fotoblixtarna kommer att lysa ikapp med luciakronorna. En del skolor och förskolor har själva gått ut med rekommendationer.

- Vi kommer inte att förbjuda fotografering, men vi kommer att vädja till föräldarna att tänka sig för hur man använder bilderna. Lägg inte ut på bilder på andras barn på facebook, säger Monika Ersson Johannesson.

Matilda Jansson
matilda.jansson@sverigesradio.se