Sundsvall

Skolunderlag kritiseras

1:47 min

Beslutet om skolornas framtid i Sundsvall rycker allt närmare, och på måndag kväll har skolområdet Matfors/Stöde bjudit in föräldrar från skolråden för diskussion om framtiden för skolorna.

Katarina Lindblad Gidlund, som har barn på Allsta skola, ska dit och hon tycker att informationen om skolornas framtid har varit dålig.

– Jag tycker inte att den varit helt transparant. Det har varit svårt att få information om underlag för beslut och om hur beslut fattas och vad som kommuniceras. Och framförallt refereras det till en mängd olika utredningar, framförallt den här lokalutredningen, men när man börjar grotta i det så vet man inte riktigt vad det är, säger hon.

Det pratas mycket om lokalutredning inom skolan i Sundsvall nu för tiden - vad det handlar om är att den kommunala skolar har för stora lokaler och för få barn - vilket med största sannolikhet kommer att innebära att skolor läggs ner.

I varje skolområde, det finns sju stycken, sitter arbetsgrupper och jobbar fram förslag på beslut som politikerna sen ska ta ställning till.

Det är i den processen som Matfors/Stöde skolområde nu bjudit in föräldrarna för information och diskussion

AnnChatrin Bjurestam är skolområdeschef.

– Syftet är att vi ska berätta för våra färäldrar i de olika skol- och föräldraråden hur våra vägledande principer kring den här utredningen ser ut, vad det är vi ska tänka på när vi jobbar fram förslag, säger hon.

Som underlag till kommande förslag om skolornas framtid finns flera utredningar där det bland annat sägs att stora skolor kostar mindre per elev än mindre skolor - det skulle slå direkt mot Allsta skola, och andra skolor i glesbygd med få elever.

Men Katarina Lindblad Gidlund, som själv forskar bland annat kring regional utveckling, tycker att dom argumenten klingar ihåligt.

– Om det vore så vore det ett vettigt argument. Vad man fått fram är att större skolenheter är billigare att driva per elev. Men man har inte korrelerat det med måluppfyllese, det vill säga hur eleverna mår eller hur de presterar. Det finns uttryckt att större skolor presterar högre kvalitet med mindre pengar, men det finns inte underbyggt. Absolut, större skolor producerar billigare, men måste ju också ha kvalitetstanken med i det, säger Katarina Lindblad Gidlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista