Inget åtal för Solbergsbrand - nu växer hotet mot själva skidanläggningen

Styrelsemedlemmarna i stiftelsen Solberget som driver skidanläggningen i Solberg kan bli personligt betalningansvariga om stiftelsen begärs i likvidation.

Det kan bli en följd av åklagare Bertil Månssons beslut att lägga ned förundersökningen om storbranden som ödelade stora delar av stugbyn.

Beskedet från åklagaren, att det inte blir något åtal, innebär med största sannolikhet att storbranden i Solberg aldrig kommer att bli uppklarad. Det går att styrka att branden blev anlagd, men det går inte att leda i bevis vem som tände på.

Stiftelsen som driver liftarna i backen har idag en mycket ansträngd ekonomi. Drygt 200.000 kronor förlorades i samband med ett inbrott i anslutning till branden och för en vecka sen beslutade tingsrätten att stiftelsen ska betala 15.000 i rättegångskostnader i en annan tvist med stugbyns ägare.

Ekonomin är i dag så pressad att en värderingsman nu värderar anläggningen. Den värderingen avgör skidanläggningens framtid. Det finns en risk att anläggningen värderas så lågt att stiftelsen begärs i likvidation. Detta i sin tur innebär att stiftelsens fem styrelsemedlemmar blir personligt betalningsansvariga.

Allt samarbete med stugbyns ägare är utesluten, istället försöker nu stiftelsen hitta ett samarbete med bybor för att lösa boendebiten under vintern. Stiftelsen kommer också att begära ett kommunalt lån för att klara den akuta penningkrisen.

Försäkringsbolaget Trygg Hansa vill nu gå igenom polisens förundersökning innan bolaget tar ställning till om fritidsanläggningens ägare ska få ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".