Tage Påhlsson friad från misstankar om misshandel- domen överklagas

Tage Påhlsson, oppositionsråd i Ånge, friades på tisdagen av Sundsvalls tingsrätt från misstankarna om att ha misshandlat en 6-årig pojke i september förra året.

Men rätten var oenig. Tingsrättens ordförande ville fälla Tage Påhlsson för misshandel.

Föräldrarna har bestämt sig för att överklaga domen.

De tre i målet handplockade nämndemännen friade alltså Påhlsson från att ha misshandlat den sexårige pojken.

Påhlsson slog efter upprepade tillsägelser till pojken på armen när han fingrade på en skrivmaskin. De tre nämndemännen tycker att Påhlssons handlande inte kan anses oförsvarligt och friar därför.

Rättens ordförande Jens Göransson, ensam juridikutbildad bland de som dömer i målet, ville annat. Påhlsson kunde ha löst problemet på andra mer lämpliga sätt, tycker han och det höll Påhlsson själv med om i rätten. Därför kan Påhlsson inte undgå ansvar för ringa misshandel, skriver Göransson i domen.

Eftersom gärningen, även om den var av förhållandevis lindrig art, riktats mot ett barn som hyst förtroende för honom, ska gärningen bedömas som misshandel, ringa brott, konstaterar Göransson.

Pojkens mamma säger till Radio Västernorrland att föräldrarna har bestämt sig för att överklaga domen. Pojken, som lider av autism och har ett lätt förståndshandikapp, har tagit händelsen mycket hårt. Han blir fortfarande rädd när han ser någon som liknar Tage Påhlsson, enligt mamman.

För att prövning ska bli av i hovrätten måste hovrätten bevilja prövningstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista