Friskolan i Västanå hotas av konflikt

Efter bara drygt ett års undervisning skakas den lilla friskolan i Västanå, söder om Örnsköldsvik av en intern konflikt. En djup spricka mellan lärare och skolledning som kan leda till att skolans framtid hotas. Tre av fem lärare har sjukskrivit sig, två slutade redan under det första läsåret och nu är arbetsmiljöverket inkopplat.

Den har beskrivits som en idyll, den lilla friskolan i Västanå Nätra. Skolan som räddades undan nedläggning tack vare ett stort föräldraengemang. Nu är risken uppenbar att en intern konflikt mellan lärare och skolledning är början till slutet för friskolan.

Tre av skolans fem lärare är sjukskrivna sedan förra veckan. däribland rektorn Maggie Eriksson. Hon hänvisar till lärarfacket men säger att hon själv mår mycket dåligt av den uppkomna situationen.

Margareta Stålberg som hoppat in som tillfällig rektor och som dessutom är ordförande i den förening som driver skolan, säger sig inte kunna beskriva problemet men medger att konflikten är så stor att hon är orolig för skolans framtid.

Enligt vad radio Västernorrland erfar är det synen på hur undervisningen ska skötas som är grunden till konflikten. Lärarna delar inte skolledningens sätt att hantera olika skolfrågor och till slut blev situationen ohållbar. Redan under det första läsåret slutade två lärare på skolan.

Ingen av de inblandade vill medverka i någon intervju utan hänvisar dels till det möte som kommer med arbetsmiljöverket i nästa vecka och ett möte med föräldrarna nu på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".