Västernorrland

Många spärrar sin journal

Trots risken för sämre information till vården har cirka 300 personer i Västernorrland utnyttjat sin rätt att spärra sin patientjournal hos landstinget.

– Man har rätt att spärra sin journal, men inte den journal man har just när man behandlas, säger Marie-Charlotte Sigeman, hälso- och sjukvårdsplanerare på landstinget.

Vad kan det finnas för orsaker till att någon vill spärra sin journal?
– Man kanske upplever att det finns känsliga uppgifter som man inte vill dela till vem som helst.

Den som vill spärra sin patentjornal ska fylla i en speciell spärrblankett som man kan be om hos vården eller skriva ut på landstinges webbplats.

Man kan bara spärra de nya digitala journalerna, inte de gamla pappersjournalen och man kan bara spärra sin egen journal. Föräldrar kan till exempel inte spärra sina barns journaler.

Den som spärrar sin journal bör också överväga riskerna. För det finns faror, enligt Marie-Chalotte Sigeman.

– Man får inte tillgång till de uppgifter som kan vara till stor betydelse för den vård som man ska ha

Trots att läkare alltså kan komma att missa viktig information till exempel vad gäller tidigare sjukdomar eller mediciner som patienten äter så väger integriteten tyngre i det här fallet.

– Det är ändå patienten som avgör om du ska få ta del av de uppgifterna. Det är ett fåtal som vill spärra sina journaler, vi har ungefär 300 stycken i hela landstinget som har gjort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista