Jobbar för att bli konfirmerade

Blivande konfirmander i Grundsunda norr om Husum jobbar ihop pengar till den kyrkliga verksamheten.

Förra året fick den bästa konfirmanden tusen kronor i belöning för sina insatser.

”Helt absurt”, säger konfirmationsledare i Örnsköldvik.

Många församlingar jobbar efter den så kallade stegmodellen som innehåller 70 steg. Att vara med på en församlingsafton ger vissa steg, den traditionella undervisningen några steg ytterligare och så vidare. Totalt handlar det om 60 timmar fördelade på ett läsår.

I Grundsunda gick man ifjol så långt att den som samlade ihop flest steg eller poäng fick tusen kronor i belöning. Det priset är borttaget. Men det finns exempel på ungdomar som stått och serverat och som stått med en insamlingsbössa utanför affärerna i Husum.

Lina Östenssen och Evelina Bergström är konfirmandledare i Örnsköldsvik. De tycker att det är absurt att konfirmander ska behöva jobba. Konfirmation handlar om att växa och utveckla sig själv, enligt dem.

Men Lina Östensson och Evelina Bergström tycker att modellen med stegen är bra förutsatt att ungdomarna inte behöver jobba, det säger de till radio Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".