1 av 2
Landstinget Västernorrland kan spara pengar genom att starta en ME-klinik, menar Gertie Gladnikoff som är ordförande för Riksföreningen för ME-patienter i Västernorrland. Foto:Ulla Öhman
2 av 2
Ewa Back (S) har skrivit interpellationen om ME-klinik.Foto: Christer Suneson
Västernorrland

Klinik diskuteras för kroniskt trötta

Gladnikoff:”Kunskaperna inom vården otillräcklig”
1:35 min

Idag kommer frågan om en specialistmottagning där människor med Kroniskt trötthetssyndrom kan bil utredda och få vård upp på landstingsfullmäktige.
Landstinget skulle spara pengar genom att erbjuda adekvat vård,  anser patientföreningen.

Det är Sundsvallspolitikern Ewa Back (S) som tar upp frågan som en interpellation (kort fråga) vid landstingsfullmäktige idag.

– Cirka 1200 västernorrlänningar beräknas lida av ME/CFS (myalgisk encefalomyelit/chronic fatigue syndrome)  även kallad "kroniskt trötthetssyndrom". 

– De flesta saknar adekvat behandling. De blir ofta feldiagnosticerade och får fel behandling som kan förvärra sjukdomen, skriver Ewa Back i sin fråga till landstingsrådet Per Wahlberg och hon vill veta om han ser behov av en specialistmottagning och vilka initiativ han i så fall är beredd att ta.

På vårdcentralerna saknas kunskapen  men det är dit patienterna är hänvisade. Det behövs mer kunskap om sjukdomen inom primärvården men det behövs också en specialistmottagning dit patienterna kan remitteras för vidare utredning, diagnos och behanding, tycker Ewa Back.

Och hon får medhåll av Gertie Gladnikoff som är ordförande för Riksföreningen för ME-patienter i Västernorrland:

– Vi behöver vård. Och vi behöver rätt vård för idag får många helt fel behandling och blir bara sjukare. Landstinget skulle kunna spara stora pengar på att ge rätt vård på en gång.  En bedömning är att de cirka 1200 ME-sjuka i länet idag kostar cirka 15 miljoner.

– Man kan görna ha kunskapsutbyte mellan olika landsting i den här frågan men en mottagning bör ligga inom Västernorrlands län. Det handlar om mycket sjuka människor som inte orkar med långa transporter, säger Gertie Gladnikoff som har kämpat i 13 år för vård åt ME-sjuka och som är mycket glad åt att landstingspolitikerna nu tar upp frågan för första gången i landstingsfullmäktige.

Fakta ur Ewa Backs interpellation:
ME/CFS karraktäriseras av en  handikappande trötthet, värk, feber, kognitiva problem med mera.
Det är en kronisk sjukdom där det idag saknas botande behandlingsmetoder, men åtskilligt kan göras för att lindra symptomen och i många fall åstadkomma förbättring.
Flera andra länder ligger långt före Sverige nrä det gäller forskning och behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".