Västernorrland

Ingen klinik för kroniskt trötta

Richard Lundgren: "Det här är inte ett liv"
1:25 min

– Vi måste vänta och se vad man får fram för resultat på de orter där man testar behandling för patienter  med Kroniskt trötthetssyndrom innan vi bestämmer oss för om vi ska ha en klinik i Västernorrland. Det är svaret från landstingsledningen till de ME-sjuka när landstingsfullmäktige diskuterade frågan idag.

Jacomina Beertema (M), ordförande i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd, hänvisar till projekt bland annat på Danderyds sjukhus där man försöker utveckla behandlings- och rehabiliteringsformer för den här patiengruppen.
Sjukdomen heter ME/CFS (myalgisk encefalomyelit/chronic fatigue syndrome) och kallas Kroniskt trötthetssyndrom på svenska.

– Man kan inte säkert sätta  diagnos på de här patienterna. Det saknas för tillståndet specifika undersökningsfynd på individnivå, alltså möjligehten att med säkerhet ställa diagnosen hos en viss person.

– Men det betyder inte att de inte lider och symptomen är ofta kraftigt funktionsnedsättande. 

Det är viktigt att utesluta andra medicinska tillstånd som kan förklara symptomen och som ofta hand behandlas framgångsrikt, säger Jacomina Beertema.

Vårdens första uppgift är att inte skada. Det finns risk för att man ger fel behandling därför att det inte finns evidensbaserad kunskap om det här sjukdomstillståndet, säger Sverker Ågren (kd).

Landstingsledningens svar är att alltså att man måste vänta och se. Innan det finns en utvärdering av pågående projekt på andra håll kommer man inte att verkar för att starta en ME-klinik i Västernorrland.

– Det här är olyckligt för både patienter och läkare, tycker Richard Lundgren som har suttit och lyssnat på debatten i landstingsfullmäktige. Läkarna på vårdcentralerna är frustrerade för de har ingen kunskap om de här patienterna och ingenstans att remittera dem. Och för patienterna innebär det ännu fler år av lidande.

Richards fru är svårt sjuk i Kroniskt trötthetssyndrom sedan 15 år tillbaka.
Hon är sängbunden mellan 18 och 23 timmar per dygn och kan i princip inte ta sig utanför huset.  Det är inte ett liv som är värt att leva, konstaterar Richard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".