Just nu

Vi i femman

Vibackeskolan föll mot Östteg

Vibackeskolan räckte inte ända fram mot Östtegs skola i regionfinalen i Vi i femman. Östteg tog ledningen redan från start och hade försprång med några poäng hela tävlingen igenom.

Inför sista frågan Stegen valde Vibacke den svåraste fempoängfrågan men det blev för svårt, och därmed var Östtegs seger ett faktum.

– De var väldigt bra, jag tycker att de var värdiga vinnare, säger Lisa Stål efter tävlingen.

De tävlande lagen befann sig i varsitt radiohus, Vibackeskolan i Radiohuset i Sundsvall och Östteg i Umeå.

I Sundsvall satt de tävlande Lisa Stål och Calle Eriksson i en studio på nedervåningen. Klasskamrater och föräldrar var samlade på övervåningen och lyssnade på tävlingen via högtalare.

Östteg drog ifrån med ett poängs försprång redan på första frågan i ämnet matematik och vetenskap, då Vibacke inte kunde svara på frågan om ett finare ord för tyngdlag: gravitation.

På tredje frågan i ämnet historia och religion fick Östteg sedan ytterligare försprång. Frågan sökte stormaktstiden och namn på den kung som kallats "krigarkungen". Vibacke var inte helt snett ute när de svarade 1700-talet och Gustav II Adolf, men fick inga poäng för det då de rätta svaren var 1600-talet och Karl XII, vilket Östteg hade svarat.

Inför den sista frågan stegen ledde sedan Östteg med fem poäng och Vibacke satsade på den svåraste fempoängsfrågan för att ha någon chans alls att komma ikapp. Ämnet var en före detta politiker i Europa.

– Den här personen äger fotbollslaget AC Milan, löd frågan.

En fråga Vibackeskolan inte hade något svar på. Östteg kunde istället säkra med den lättaste enpoängsfrågan och fick många ledtrådar, som att det rör sig om Italiens förra premiärminister, som äger flera medier i landet och att han heter Silvio i förnamn.

Med det rätta svaret Berlusconi blev så slutresultatet 20 poäng till Östteg och 14 poäng till Vibackeskolan.

– Det känns bra ändå, sa Calle Eriksson med anledning av förlusten.

Vilka minnen kommer ni att ta med er från Vi i femman?

– Att vi var bäst i Västernorrland, att vi vann 3000 kronor och att vi har varit med i tidningen och så, svarade både Lisa Stål och Calle Eriksson.

Karin Lycke
karin.lycke@sverigesradio.se