Västernorrland

Äventyrsbaden ska granskas

1:13 min

I lördags var en 9-årig pojke nära att drunkna på badhuset Paradiset i Örnsköldsvik och enligt de senaste uppgifterna är läget fortfarande allvarligt för pojken.

Efter att flera drunkningstillbud inträffat ska nu Konsumentverket granska landets äventyrsbad och ska också ta fram tydliga riktlinjer för badens säkerhetsarbete.

Maria Fridén Saxin badar på Paradisbadet i Örnsköldsvik tillsammans med dottern Judith. Hon tycker att det är bra att äventyrsbaden ska granskas, eftersom det finns risk för olyckor.

– Det kan ske olyckor fort på badhus. Barnen kan halka och slå sig. Det kan också hända oförutsedda saker som man inte ens kan räkna ut, säger hon.

Konsumentverket vill ta fram tydliga riktlinjer för äventyrsbadens säkerhetsarbete. Det kan handla om rutiner för hur baden agerar vid olyckor, kompentenskrav på personalen, åldersgränser och information till föräldrarna om vilket ansvar de har. 

På Himlabadet i Sundsvall har ett drunkningstillbud rapporterats in senaste året. På Paradisbadet i Örnsköldsvik har man varit förskonade från drunkningstillbud senaste åren. Men vid fyra tillfällen förra året vart det barn som hamnade under vattnet och där det kunde ha slutat illa om de inte snabbt fått hjälp. Men senast i lördags drogs en livlös pojke upp ur vattnet på badet. Man fick igång pojkens andning på plats, men enligt de senaste uppgifterna vårdas han fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

Ett stort ansvar vilar på föräldrarna, säger Mikael Westman som är arbetsledare på Paradisbadet. Badvakterna kan inte ha koll på alla barn.

– Vi försöker sprida ett budskap att föräldrar har större ansvar. Så sent som förra veckan var det ett tillbud då föräldrarna var på en annan plats och lämnade sina barn oövervakade. Om vi har tusen personer här inne kan vi inte ha koll på alla barn, säger han.

Men då handlar det om att nå ut med den informationen till föräldrarna. Konsumentverket tycker att det behövas säkerhetsinformation till föräldrar på flera olika språk. Det funderar nu Paradisbadet på att sätta upp.

– Vi har pratat om att sätta upp information på flera olika språk så alla föräldrar inser vilket ansvar de har, säger han.

Både Paradisbadet och Himlabadet har mellan 1-2 badvakter i sina äventyrsdelar under vanlig dagar. På helger och lov brukar de ha 4-5 badvakter.

Läs mer: