Västernorrland

Försäljningen av ekologiska ägg ökar

1:17 min

Under påskveckan  äter vi svenskar ungefär dubbelt så många ägg jämfört med en vanlig vecka. Och 17 procent av alla ägg som vi köper är ekologiska. Ägg är tillsammans med mjölk de matvaror som vi i störst utsträckning köper ekologiskt av.

Försäljningen av ekologiska ägg ökade med cirka 10-12 procent förra året. Enligt en rapport från LRF och Ekoweb. Annika Olsson handlar inför påsken och hon köper ofta ekologiska ägg.

-- Jag köper gärna ekologiskt och närproducerat. Det känns som att det är bra kvalitet också och då kan det vara värt pengarna, säger hon.

På Myra Gård utanför Örnsköldsvik går 12 000 hönor runt i hönsgården. Just de här hönorna värper krav-certifierade ägg. Det innebär att de äter krav-mat, är frigående, har mer utrymme inne än andra hönor och får gå ut på sommaren. Peter Sellgren och Fredrik Nylander har drivit gården tillsammans i två år.

-- Det är roligt med krav-höns och att få släppa ut dem under sommaren. När snön försvinner öppnar vi så de kan gå ut. Dessutom handlar det om att det finns en efterfrågan, säger Peter Sellgren.  

Han ser att intresset för ekologiska ägg ökar. När de startade upp krav-produktionen för två år sedan räckte det med 9 000 hönor. Idag har de 12 000, men skulle kunna sälja ägg från ytterligare 6 000 hönor om de hade haft tillräckligt med utrymme.

Peter Sellgren tror att intresset för ekologiska ägg har ökat eftersom hönornas levnadsförhållanden diskuteras allt oftare.

-- Det har varit mycket diskussioner om hönor och att de har det dåligt i burar, säger han.

Fråga