Västernorrland

Ägg slängs i onödan

1:44 min

Mängder av ägg slängs i onödan på grund av EU:s gemensamma datummärkning. Till skillnad från flera europeiska länder som förvarar ägg i rumstemperatur, förvaras svenska ägg oftast i kyla vilket ger god kvalitet minst en månad till utöver bäst-före-datumet.

Resursslöseri tycker de konsumenter som vi har talat med. Anita Mellström Berniker från Sundsvall är en av dem.
– En del tittar på bäst-före-datum och kastar om det är för gammalt. Man behöver lära ut att man kan lukta på äggen, säger hon. 

Det är svensk dagligvaruhandel som tillsammans med Konsumentverket i Stockholm slår larm om ett stort resursslöseri av ägg. I stora delar av Europa hanteras inte ägg som en kylvara, men svensken förvarar för det mesta sina ägg i kylskåpet – något som ökar hållbarheten ordentligt, med upp till ytterligare två månader.
– Jag har hört att till och med upp till sex månader kan ett ägg hålla om det förvaras optimalt. Men två till tre månader ska inte vara ett problem, säger Mikael Sund, färskvaruchef i Sundsvall.

Det största resursslösersiet sker hemma hos konsumenterna.
– Många kunder är väldigt rädda för att använda varor som har gått ut på datum så många slänger bort mycket i onödan, säger Mikael Sund.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Fråga