Västernorrland

Akut brist på ingenjörer

1:12 min

Bristen på ingenjörer i länet är stort. I Örnsköldsvik är läget till och med akut. Flera företag behöver snabbt hitta ingenjörer.

– Vi skulle direkt kunna anställa 8-10 ingenjörer. Om vi visste var dom fanns, säger Jan Östman som jobbar på teknikkonsultföretaget Eurocon som har 190 anställda

För en månad sedan åkte en handfull företag från Örnsköldsvik till Trollhättan för att träffa ingenjörer som jobbat på Saab.

– Det var en bra resa för oss företag, säger Jan Östman. Vi har haft några från Trollhättan uppe sedan dess. Kanske lyckas vi knyta upp några så småningom.

Monica Sjöblom på arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik säger att prognosen åren framöver är klar: det kommer att finnas ett behov av ett hundratal ingenjörer bara i Örnsköldsvik.

Bristen är alltså akut just nu, på sikt vill företagarna ha en ingenjörsutbildning till Örnsköldsvik. Idag finns den i Umeå och Luleå:

– Vi har träffat representanter för högskolan från både Umeå och Luleå. Alla verkar positiva så på sikt tror jag att det kommer en ingenjörsutbildning till Örnsköldsvik, avslutar Jan Östman.