Västernorrland

Höga böter för sängar i korridorer

1:17 min

Överbeläggningar på våra sjukhus, främst länssjukhuset i Sundsvall, har kostat landstinget 855 000 kronor i böter. Det visar tidningen Vårdfokus granskning av Arbetsmiljöverkets viten för de senaste tio åren.

Och med det är Landstinget Västernorrland näst sämst i landet.

17 gånger på tio år har det blivit böter för Landstinget Västernorrland, totalt har det kostat 855 000 kronor. Det är näst mest i Sverige, bara landstinget i Skåne har betalat ännu mera.

Men det kunde ha blivit ännu mera för Landstinget Västernorrland också, i nio fall av tio åtgärdas problemet, så bara ett fall av tio av alla vitesförlägganden som Arbetsmiljöverket ger går till domstol som dömer ut böterna.

Och det är Länssjukhuset i Sundsvalls som oftast har blivit påkommet med sängar för tätt eller i korridorer och tvättrum. Böterna betalas ur sjukhusets egna kassa och inte med centrala landstingspengar, säger sjukhusdirektören Karin Rapp.

Det finns två olika vitesbelopp som har dömts ut. Det rör sig om 30 000 eller 100 000 per övertramp. Men nu kan vitesbeloppet komma att höjas, enligt Bernt Jonsson som är tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Västernorrland.

– Vi diskuterar det i alla fall, säger han.

Hur mycket skulle det kunna röra sig om?

– Det vet jag inte, men om vi höjer så är det för att det ska bli en kännbar skillnad. Ska det bli någon skillnad på hur man ser på ett vitesbelopp så måste det ju bli mer än bara markant, säger Bernt Jonsson.