Sundsvall

Omstart i krogrättegång

I dag är det omstart för rättegången i den stora kroghärvan som började rullas upp för över två år sedan. Då greps 15 krögare misstänkta för skattebrott i miljonklassen.

Misstankarna, det handlar om grova bokföringsbrott, gäller restauranger, i Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Östersund.

Enligt åklagaren så har krögarna tillsammans undanhållit stora summor.

Kvitton ska ha raderats ur krögarnas kassasystem så att man slapp att betala in moms för inkomster.

Förra gången rättegången mot krögarna skulle hållas, i juni 2010, fick förhandlingarna ställas in redan efter andra dagen

Det här eftersom krögarnas advokater menade att det finns flera andra tänkbara förklaringar till bristerna i bokföringen.

Enligt krögarna själva så finns det helt naturliga orsaker till att inslagna kvitton tas bort.

I det första åtalet som väcktes anklagades restaurangägarna för att ha gömt undan mer än 15 miljoner kronor med hjälp av dom manipulerade kassaapparaterna

Men när det korrigerade åtalet las fram så hade man tagit bort sifforna åklagaren menade helt enkelt att det inte går att visa hur stora summor som raderats.

Totalt är det 18 personer som i dag ska ställas inför rätta. 15 av dem är krögare och de tre övriga anställda på det kassaregisterföretag som misstänks ha underlättat skattebrotten

Den här rättegången är så omfattande att man inte får plats i Sundsvalls tingsrätt. I stället får man hålla till i hyrd lokal i hamnen i Sundsvall.