Kroghärvan

Advokat: "Åklagarna har tittat på fel kassasystem"

1:31 min

Vid rättegången i kroghärvan som pågår i Sundsvall har en av advokaterna idag fört fram att åklagarnas IT-expert undersökt fel kassasystem. Det skulle i så fall innebära ett nytt tungt bakslag i rättegången.

I juni förra året inleddes en rättegång mot krögarna som anklagas för att ha undanhållit miljonbelopp i skatt genom fiffel med kassasystem. Men då fick rättegången avbrytas. Orsaken var att en tänkbar och helt laglig förklaring till de raderade posterna i kassasystemet presenterades under rättegången.

Sedan dess har uppgifterna utretts ytterligare och åklagarna har anlitat en utomstående expert som gått igenom kassasystemet.

Men Ulf Stigare, en av de advokater som företräder ägarna till det kassaföretag som sålt kassorna till krögarna och som också står åtalade i den stora härvan, menar nu att experten tittat på fel system.

Det kassasystem som utredningen bygger på är modernare och inte det som användes av de aktuella krögarna, enligt advokaten. Han menar därmed att åklagarnas undersökning är helt oanvändbar.

I morgon ska IT-utredningsexperten Niklas Kullingsjö höras om de uppgifter han fått fram.

– Han har ju skrivit analysrapporter för varje respektive bolags kassasystem och där har han tittat på det faktiska systemet som bolagen har köpt upp, däremot har han också gjort en generell analys, säger åklagaren Katarina Becker.