Västernorrland

Lång väntetid vid tingsrätterna

1:36 min

Det råder domarbrist vid tingsrätterna i Sundsvall och Härnösand samtidigt som man haft flera stora mål sedan i höstas. Det har lett till långa köer för mindre mål.

En annan orsak är också att man haft flera stora mål i Sundsvall sedan i höstas, enligt tillförordnade Lagmannen Leif Siemelä vid Sundsvalls tingsrätt.

– Vi hade ju dopningsmålet förra året som pågick i flera månader, sedan det har vi också fått in ett stort smugglingsmål som pågått sedan i slutet av januari. Sedan har vi också restaurangmålet med 18 tilltalade som pågår nu och de får inte ens plats här i huset utan får hålla till på övervåningen på Clas Ohlson-huset. Och sedan kommer inom några dagar åtal i ett narkotikamål med kanske över 50 tilltalade och det beräknas pågå fram till midsommarhelgen, säger Leif Siemelä.

För de här fyra stora målen har Sundsvalls tingsrätt lånat in en domare från Gävle och en från Stockholm. Nu nyanställer man också en extra domare, men det förvärrar istället situationen i Härnösand eftersom den nyrekryterade domaren i Sundsvall kommer från Härnösands tingsrätt.

I Härnösand står man därför med fyra domare fast man skulle behöva sju.

När det gäller de mindre målen prioriteras i första hand mål där det finns häktade personer, därefter ungdomsmål och tvistemål som behöver snabba avgöranden, resten får vänta.

– Det är ju oundvikligt att det blir så att de vanliga målen kommer i andra hand just nu, säger Leif Siemelä.

Hur påverkar det rättssäkerheten om det går väldigt lång tid innan man får komma upp i tingsrätten?

– Det är ju inte bra för rättssäkerheten om det tar för lång tid så vi hoppas ju att vi så snabbt som möjligt när vi har blivit av med de här stora målen, ska kunna ta oss an de balanser som uppstått då, säger Leif Siemelä.