Sundsvall

IT-experten tillbakavisar advokatens kritik

1:42 min

I den stora krogrättegången som just nu pågår i Sundsvalls tingsrätt har Skatteverkets IT-expert Niklas Kullingsjö hörts nu på morgonen. Han fick då svara på en av försvararnas kritik från i går; att fel kassasystem granskats.

I går hävdade försvaret att Skatteverkets expert analyserat fel system, ett annat än det som sålts av kassaföretaget.

Men i dag visade dataexperten Niklas Kullingsjö att han undersökt exakt det system som sålts av företaget coch också att man genom att att använda en särskild fil kan komma in i en funktion för att radera poster i registret. 1-0 till åklagaren. Men nu hävdar försvaret att kassaföretaget aldrig haft tillgång till den fil som Niklas Kullingsjö använt sig av. Den tyska tillverkaren av programmet levererar en fil som heter likadant, men bara nästan. Niklas Kullingsjö förklarar.

– Det handlar om en liten skillnad på ett kommando. I den fil vi tagit i beslag och testat finns en 1a som inte finns i den fil de presenterat. Sannolikt är det denna 1a som ger tillgång till krympningsmöjligheten i programmet.

– Vet man bara om det är det ingen konst att lägga till denna 1a till deras fil.

För åtalet mot krogägarna spelar det här sannolikt ingen roll.

Kassaregister och filer har tagits i beslag där och kunnat användas. Men jag frågade åklagaren Katarina Becker om inte målet mot kassaföretagets ägare påverkas av detta.

– Inte det minsta, säger hon. Jag hävdar att det är den fil som vi tagit i beslag på krogarna som kassaföretaget också sålt till krogägarna.