Sundsvall

Sänkta straff för hembrännarna

Hovrätten meddelade i dag att de sänker straffen för de 17 personer som dömts av Sundsvalls tingsrätt för bland annat omfattande hembränning.

Det blev sänkta straff för flera av männen i den så kallade hembrännarhärvan i Hovrätten i dag.

Bland annat för de två män som skött leveranserna av råvarorna till hembränningen.

Härvan hade sitt centrum i Sundsvall/Timrå men hade förgreningar över hela mellersta Norrland.

Av de tidigare dömda 70 personerna hade 17 överklagat sina domar.

De två män som drev godisbutiken i Sundsvall fick sina straff sänkta av Hovrätten i dag. Fängelsestraffet för den ena mannen sänks från fyra till tre år och tre månaders fängelse. Och för den andra från tre år till ett år och sex månader i fängelse.

Enligt åtalet ska de två männen i butiken ha sålt hundratals ton med socker, 66 000 paket jäst, över 40 ton aktivt kol till hembrännare.

Hovrätten slår fast att de två varit inblandade i allvarlig brottslighet men sänker ända straffen något.

När det gäller själva tillverkningen sänks också straffen något för topparna i hembränningshärvan. Den 40-årige man från Ljustorp man som fick hårdast straff i tingsrätten, fyra års fängelse, får sitt straff sänkt till två och ett halvt år i fängelse.

Enligt åtalet mot själva sprittillverkarna har de tillsammans tillverkat uppemot 90 000 liter sprit under fyra års tid.

Men Hovrätten bedömer att åklagarnas beräkning av hur mycket sprit som tillverkats är oklar. Åklagarna hade räknat på vatten och elförbrukning på hembrännarnas fastigheter. Men hovrätten gör en försiktigare bedömning och sänker fängelsestraffen med några månader för de övriga hembrännarna.

En av de männen, en 41-åring på Alnö utanför Sundsvall, greps av polis i går igen för olovlig sprittillverkning. Vid tillslaget i går hittades en hembränningsapparat och en stor mängd med tillverkningsutrustning. Han har förmodligen en ny rättsprocess att vänta. Mannen häktades under torsdagen misstänkt för olovlig försäljning av alkohol och olovlig befattning med sprit.

Totalt dömdes 70 personer i tingsrätten i höstas för inblandning i härvan som avslöjades av polisen i Västernorrland i april förra året. 17 av dem överklagade sina domar till Hovrätten. De var alla åtalade för omfattande brott mot alkohollagen eller smugglingslagen.

När det gäller misstankarna om grova skattebrott delar Hovrätten tingsrättens tidigare bedömning att de delarna av åtalet ogillas.