Västernorrland har tillsammans med Uppsala sämst kondition i Sverige. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Västernorrland

Sämsta konditionen i Sverige

40 procent av de anställda i Västernorrland har så dålig kondition att de kan ha svårt att prestera bra på jobbet. Det enligt hälsoföretaget Previa som gjort konditionstester på nästan 2600 anställda i länet.

Det gör att Västernorrland tillsammans med Uppsala ligger sämst till i hela landet. I Kronoberg däremot var det bara 24 procent med för dålig kondis.

Här i länet hade ändå 35 procent medelgod kondition, och 25 procent ligger på en hög nivå. Mer än hälften däremot uppger att de har en i regel stillasittande fritid.

Previa föreslår att arbetsgivarna ska ta mer ansvar för att de anställda motionerar, som att erbjuda träningskort, träning på arbetstid, gående möten och ställa skrivaren långt bort i kontorsmiljöer.

Tre tips till arbetsgivaren för att främja goda motionsvanor

1. Skattefri motion. Utnyttja möjligheten att erbjuda de anställda skattefria friskvårdsbidrag till motion, exempelvis i form av årskort på en träningsanläggning.

2. Ordna en stegtävling. Stegräknare är ett effektivt sätt att bli medveten om hur mycket man rör på sig. En stegtävling kan skapa engagemang bland de anställda och öka motivationen.

3. Få in mer rörelse i vardagen. Inför till exempel gående möten och ställ skrivaren längst bort i lokalen - små åtgärder som kan göra stor skillnad.

Fyra tips för att få mer motion i vardagen

1. Hoppa av bussen en hållplats för tidigt och gå sista biten.

2. Ta cykeln korta sträckor i stället för bilen.

3. Ta trappan i stället för hissen.

4. Ersätt kaffepausen i soffan med en promenad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista