Timrå

"Schysst att få ett fint torg"

1:44 min

Notan för ett grönare och mer attraktivt torg i Timrå centrum är tolv miljoner kronor. Bland Timråborna finns starka åsikter om det är väl investerade pengar – kritiska röster anser att torget var bra tidigare och att skattepengarna skulle kunna göra större nytta på andra håll.

Till hösten ska torget vara klart. Enligt Ronnie Söderlund, förvaltningschef för kultur och teknik på Timrå kommun, kommer det att finnas en boulebana och fontän på torget – två medborgarförslag.
– Jo men herregud, det är ju schysst att få ett fint torg. Jag tycker det har sett hemskt ut här och det kommer att bidra till att folk kommer sitta och vara här, säger Stefan Lagerlund som föreslog en boulebana på torget.

Upprustningen av torget är den sista av fyra etapper i ombyggnaden av Köpmangatan genom Timrå centrum. Kostanden för hela projektet är över 30 miljoner kronor.
– Vägen genom Sörberge är katastrofal. Trafiken här är enormt farlig för barn och fotgängare som är ute, där skulle det behöva satsas pengar, säger Marlene Forslund.

Love Verit från Söråker anser att det pågår en nedsläckning av landsbygden – därför sticker det i ögonen när kommunen satsar på ny belysning på torget. 
– Gatubelysningen börjar minska på andra ställen och så läggs allting i Timrå. Vi har ju gatubelysning och tidigare hade vi två, nu har vi bara en, säger han.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se