Just nu

Sundsvall

Oro för privatisering av personlig assistans

2:31 min

Att sälja ut den personliga assistansen i Sundsvall dumpar lönerna för assistenterna, enligt fackförbundet Kommunal i Sundsvall. Det för att bara de lågavlönade kommer att följa med till externa bolag, medan de med högre lön tjänar på att stanna i kommunen.

Vid senaste kommunstyrelsemötet i Sundsvall klubbades förslaget igenom, att kommunen inte längre ska ha några egna personliga assistenter. Från och med i höst kan därför 250 personliga assistenter tvingas byta jobb eller bli uppsagda när ett externt bolag ska ta över ansvaret från kommunen.

För Pernilla Swahn är det mycket oroligt just nu. Hennes sjuåriga dotter Mia har vårdbehov och har flera assistenter. Nu vet hon inte om hon får behålla särskilt den ena assistenten.

– Vi har en mycket bra assistent, hon är välutbildad och har jobbat länge i kommunen, det är inte säkert att hon vill följa med över till det nya bolaget så vi har en stor klump i magen just nu, säger hon.

Kommunen kommer att ställa krav på att bolaget som tar över assistansen också ska över personalen i det fall brukaren vill ha kvar sin personal. Men det avtalet ska bara gälla i ett år, vad som händer personalen efter det första året är oklart.

– Om det innebär att personalen får timlön eller sänkt lön, det vet vi inte än men det finns inga garantier efter ett år, säger Åsa Selander, ordförande för Kommunal Sundsvall sektion Stöd och Omsorg.

Pernilla Swahn är säker på att det här påverkar deras assistent som varit anställd en längre tid i kommunen.

– Ja det är säkrare för henne att stanna kvar som anställd i kommunen och bli omplacerad till ett boende och hon är navet, det är hon som kan allt om dotterns medicintekniska utrustning, det är hon som kan tolka henne, säger hon.

Men det är inte bara Sundsvalls kommun som lägger ut sin assistans på entreprenad, i Härnösand gjorde man det i höstas. Alla övriga kommuner i länet har kvar sina personliga assistenter som ett alternativ.

I Sundsvall planerar man att förändringen ska spara 5,2 miljoner kronor. Det på att kommunens assistenter har högre löner än man får ersättning för från försäkringskassan. Försäkringskassan bara betalar ut ersättning enligt lägstalön och kommunens assistenter har arbetat längre och har avancerat i lönenivå.

Men Åsa Selander tror inte att man kan spara in hela summan.

– Det finns inte den summan att spara, det är andra kostnader som tillkommer och den summan som blir är vad det kostar att ha schyssta arbetsvillkor, säger hon.

Else Ammor, socialnämndens ordförande säger att man från kommunens sida hoppas att så många assistenter som möjligt ska följa med brukarna över i det nya bolaget.

Men för de som har jobbat länge, finns det inte en risk att de vill stanna i kommunen om de har bara ett år garanterat i det nya bolaget?

– Det kan jag inte svara på, det är upp till varje person att själva bestämma hur de vill göra, om de vill stanna i kommunen och bli omplacerad. Men blir det många så blir det övertalighet för alla kan inte omplaceras, säger hon.

Else Ammor säger att de ska tänka på villkoren för personalen när de sätter upp villkoren i upphandlingen.

– Vi ska ställa krav på meddelarskydd och på i alla fall kollektivavtalsliknande villkor, säger hon.

Men det räcker inte enligt Åsa Selander.

– Kollektivavtal ska det vara! Det ska vara en norm, men vi vill också att man ställer krav på heltider, men det kommer antagligen inte att ske och då blir det som vanligt; kvinnodominerad bransch med deltidsjobb, säger hon.

Pernilla Swahn har kollat upp de förslagen som finns på andra utövare, men hon är inte nöjd.

– Det finns inget bolag som kan erbjuda lika bra anställningsvillkor som kommunen och då kommer inte vår assistent att följa med, jag förstår henne, hon har ju också en familj att tänka på, säger hon.

 Pernilla Swahn tror att den här åtgärden kan leda till en kompetenssänkning hos de personliga assistenterna.

– Ja det finns en risk om de som är utbildade och har lång erfarenhet stannar hos kommunen eller går vidare till andra jobb och bara de lågutbildade följer med till det nya bolaget, säger hon.

Men det tror inte Else Ammor.

– Nej jag förutsätter att alla som jobbar som personliga assistenter är duktiga och kompetenta att utföra sitt jobb, säger hon.

Oron är stor hemma hos familjen Swahn just nu, än har föräldrarna inte pratat med dottern om förändringarna som kanske inträffar. Än hoppas de att det här beslutet inte ska genomföras och det finns en plan.

– Jag vet inte riktigt hur det går till, men jag har hört att man ska kunna överklaga kommunstyrelsens beslut, jag ska ta reda på hur man gör och sedan skickar vi in en överklagan, säger hon.