Försökte tända eld på sig själv efter nytt avvisningsbeslut

En ung flicka försökte på torsdagförmiddagen ta livet av sig genom att tända eld på sig i familjens bostad i Nacksta i västra Sundsvall.

Hon och familjen hade tidigare på dagen fått ett nytt avvisningsbeslut.

Flickan försökte tända eld på sig själv redan för en månad sedan i samband med besök på Sundsvalls sjukhus.

En vän till familjen berättar att flickan låste in sig på ett rum, efter beskedet att familjen skulle avvisas från Sverige. På nått sätt har hon försökt tända eld på sig själv, men med hjälp av en granne lyckades familjen få ut flickan, och ner på gården.

Lägenheten blev snabbt övertänd och alla som bodde i samma trappuppgång evakuerades ut i nattkylan. Branden spred sig upp på vinden, men inte till någon annan lägenhet. Minst fem lägenheter var så pass rökskadade att det inte gick att bo där under natten.

Flickan och hennes mor fördes till sjukhus och enligt uppgift därifrån på torsdagskvällen har flickan fått en lindrig rökskada.

Familjen är romer och kommer från Kosovo, och dom flydde därifrån för 13 år sen. De har i huvudsak bott i Tyskland, och en gång tidigare har familjen sökt asyl i Sverige, men fått avslag. Den här gången kom de till Sverige i våras.

Beskedet om avvisning som familjen fick under torsdagen, innebär att de kan utvisas direkt, utan någon tid att hinna förbereda en överklagan till utlänningsnämnden. Eftersom familjen bodde i Tyskland innan de sökte asyl i Sverige, gäller dublinförordningen. Den innebär att det första landet som familjen kommit till är det land som ska behandla familjens asylansökan, i det här fallet Tyskland.

Familjens juridiska ombud, Carl-Robert Rommel, berättar att när han pratade med flickan tidigare på torsdagen, då hon fått beskedet att hela familjen skulle avvisas, hotade hon att ta sitt liv. Hon har även tidigare hotat att ta sitt liv om familjen måste lämna Sverige, och för cirka en månad sen tände flickan eld på sig själv i ett behandlingsrum på Sundsvalls sjukhus.

Hon skulle då lämna barn- och ungdomsspyk, men fick i stället ligga kvar där, med Securitasvakter. Men senare skrevs hon ändå ut, trots sina självmordshot. Carl-Robert Rommel säger till radio Västernorrland att han nu kommer att begära att avvisningsbeslutet skjuts upp.