Skolan i Norrflärke är en av skolorna som ska sättas under lupp. Foto: Lennart Sundwall
Örnsköldsvik

Skolor under luppen

Skolchef:”Flera skolor är under lupp”
1:27 min

Det nya besparingsförslaget på skolan i Örnsköldsvik innebär att det på sikt kommer att läggas ned ett antal skolor. Det säger Bo Persson skolområdeschef i Moälvens skolområde. Själv ansvarar han bland annat för fyra mindre byskolor i Skorped, Mo, Mellansel och Norrflärke.

Det nya besparingsförslaget på skolan i Örnsköldsvik innebär att det på sikt kommer att läggas ned ett antal skolor.

– Vi har nu en slimmad organisation och ska vi klara av pedagogiken åren framöver med nuvarande resurser måste vi ta det här steget, säger Bo Persson, skolområdeschef för Moälvens skolområde.

15 tjänster hotas
I det nu lagda besparingsförslaget på 20 miljoner kronor hotas 15 lärartjänster. Två av dessa finns i Moälvens skolområde.

Där finns bland annat fyra mindre byskolor: Skorped, Mo, Mellansel och Norrflärke.

– Skollagen ställer ökade krav på oss, lärarna ska ha behörighet eller licens för att få undervisa och det här ställer oerhörda krav på kommunerna, säger Bo Persson. Myndigheten anger 400 elever i framtiden, fortsätter Persson. Själv tycker jag att det bör finnas 100 elever på varje skola, säger Persson

Bygden kan drabbas
Birgith Johansson Olsson, ordförande i bildningsnämnden sa i SR Västernorrland igår att politikerna inte har för avsikt att lägga ned någon skola i Örnsköldsvik under pågående mandatperiod.

-- Det handlar om hur modiga politikerna är åren framöver, säger Bo Persson. Att lägga ned skolor får konsekvenser för den bygd som drabbas.

Skolan en trygghet
Sara Hedberg och Anneli Schavon är två föräldrar som har barn som går i skolan i Moliden. De hoppas båda att skolan ska finns kvar även i framtiden.

– Man känner alla barn och lärare som går på skolan. Barnen trivs jättebra här och det är en trygghet för oss alla, säger Sara och Anneli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".