Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Fler än var tredje röker på gymnasiet

Jenny Jonsson: Man tycker inte det är lika farligt längre
1:27 min
1 av 2
Foto: Fredrk Franklin / Scanpix
2 av 2
Foto Fredrik Sandberg/Scanpix

Trots informationskampanjer och förbud mot rökning i anslutning till skolor så röker fortfarande mer än var tredje gymnasieelev i Västernorrland.
Mest röker man i Kramfors. Och allra mest röker flickorna.

Totalt i hela Västernorrland är det ungefär 40 procent av flickorna och drygt 30 procent av pojkarna som röker när de går årskurs 2 på gymnasiet. Det visar en rapport från CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning. Siffrorna för Västernorrland är från 2011. Siffrorna ligger i nivå med rikssiffrorna.

Högst andel rökare finns i Kramfors  där totalt (både pojkar och flickor) 42 procent av eleverna röker. I siffrorna ingår både de som röker varje dag och de som röker bara ibland. I Timrå med lägst andel rökare i årskurs två på gymnasiet är det 29 procent som har svarat att de röker.

I Sundsvall röker 40 procent av flickorna och 34 procent av pojkarna. Bland Sundsvallsflickorna finns den högsta andelen som har svarat att de röker varje dag, 16 procent. Bland pojkarna i Sundsvall är det nio procent som är dagligrökare.

I Örnsköldsvik röker 38 procent av flickorna och 29 procent av pojkarna.

I Härnösand röker 32 procent av flickorna och 35 procent av pojkarna. Det är den enda kommunen där pojkar oftare röker än flickor, men bara sju procent av pojkarna säger att de röker varje dag. Bland flickor i Härnösand finns den högsta andelen som svarar att de aldrig har rökt, 45 procent.

I Sollefteå röker bara 23 procent av pojkarna men 39 procent av flickorna.

I Ånge är rökarna totalt 30 procent. Bara en procent säger att de röker varje dag  och det är minsta andelen dagligrökare i Västernorrland.

Trots att det finns en lag om rökfria skolgårdar så uppger fyra av fem ungdomar i åldern 13-17 år att det förekommer rökning på deras skolgård. 
Det visar en nationell undersökning om tonåringar och tobak som gjordes 2009.

Sverige har sedan 1994 en lag om rökfria skolgårdar. Alla skolgårdar och utomhusmiljöer kring förskolor och fritidshem omfattas av ett rökförbud. Men efterlevnaden av rökfria skolgårdar är sämre än för exempelvis rökfria serveringar.

Personalens rökning på skolgården tycks vara ett fortsatt problem. 34 procent av ungdomarna uppgav i 2009 års undersökning att skolpersonal och vuxna besökare rökte på skolgården.

Tidigare publicerat om rökning på skolgårdar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".