Västernorrland

Tonåringar får cigaretter av föräldrarna

Skolsköterskan: "De flesta passar nog på och tar när det ligger framme"
1:17 min

Nästan var tionde 15-åring i Sundsvall som röker säger att de får tag i sina cigaretter från föräldrarna.
Och att föräldrarna godkänner att även deras yngre tonåringar röker är inte helt ovanligt, säger lärare och skolsköterskor runt om i länet som ringer hem för att berätta att en elev har påträffats rökande.

På samtliga skolor som jag pratat med säger rektor, skolsköterska eller lärare att man alltid kontaktar föräldrarna när man upptäcker att en elev röker. Först pratar man med eleven men sedan ringer man även till vårdnadshavaren.

Och det är ganska vanliga samtal. Redan på högstadiet i årskurs nio säger var fjärde flicka och var femte pojke att de röker.
Två år senare, på gymnasiet, har ännu fler kommit till. I andra årskursen på gymnasiet uppger fyra av tio flickor och tre av tio pojkar att de röker.

– En del föräldrar vet redan att deras barn röker,  säger Anita Viberg som är skolsköterska i Kramfors och själv har ringt sådana här samtal. Men de flesta blir överraskade och tacksamma för att skolan informerar och de säger att de ska prata med sitt barn.

Efteråt brukar skolan fråga eleven om det har gått bra att sluta röka eller om de har rökt igen. Det finns niondeklassare som kan behöva hjälp med rökavvänjning för att de redan har rökt så länge att de har ett beroende, säger Anita Viberg.

Men var får eleverna tag i cigaretter? Ja, enligt en undersökning gjord av CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning, så svarar den stora majoriteten bland rökarna i årskurs nio  att de vanligen får tag i cigaretter genom kompisar.  Men många svarar också att de får tag i cigaretterna från föräldrar. Det säger nio procent av rökarna i Sundsvall.

– Fast när man frågar eleverna svarar de ofta att de har tjuvtagit cigaretter ur föräldrarnas askar när de ligger framme och samlat på sig cigaretter på det viset. Det är inte så många som säger att de har blivit bjudna, det är mer ovanligt,  fast det har också hänt nån enstaka gång.

– Det är dubbelmoral när föräldrarna säger att vi ska sluta röka fast de gör det själva också, säger två femtonåriga flickor som jag träffar utanför Gudmundråskolan i Kramfors. De har rökt sedan de var 14 år.

Bådas föräldrar har blivit uppringda av klassföreståndaren men det spelar egentligen ingen roll, tycker tjejerna:

– De vet ju redan att jag röker så det händer ju ingenting.

– Det är svårt att göra nått när föräldrarna godkänner att deras barn röker, säger Björn Melander som är rektor på Bergsåkers skola i Sundsvall.  Han tolkar regeln om rökfri zon på skolan och skolgården som att hela skoltiden ska vara rökfri.
Men enligt eleverna på Gudmundråskolan så handlar det bara om platsen:

– Om vi går några meter utanför skolområdet så är det okej.

Fråga

Mer om ungdomar och rökning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".