1 av 2
Magdalena Törnered är 12 år och tycker att barnbokslut är bra men att politikerna kunde lyssna ännu mera på barnen. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Karin Erlander har sammanställt det första barnbokslutet i Härnösand. Foto Ulla Öhman
Härnösand/Västernorrland

Härnösand gör barnbokslut

Magdalena: "Politikerna ska prata mera med barnen"
1:33 min

För första gången gör Härnösands kommun ett särskilt Barnbokslut för att lyfta barnperspektivet inom kommunens alla områden. Det här är troligen det första riktiga barnbokslutet som gjorts i Västernorrland.

I barnbokslutet samlas fakta och information kring allt som har med barns och ungas situation och levnadsvillkor i Härnösand att göra.

Här är några exempel på områden som man har samlat fakta om:
Personal i förskola
Andel behöriga till gymnasiet
Barnfattigdom
Barnmisshandel
Barn och ungdomars inflytande
Föreningsliv
Övervikt och fetma bland barn och unga
Tandhälsa
Simkunnighet
med mera

Det här är troligen det första barnbokslutet som görs i Västernorrland. Karin Erlander är folkhälsosamordnare i Härnösands kommun och hon har inte hört att någon annan kommun gör ett specifikt bokslut om barn och deras villkor.

– De flesta kommuner bakar in barn och ungdomar i nån typ av Välfärdsbokslut eller vad kommunen föredrar att kalla det.

I Sundsvall finns barnperspektivet med i Livsmiljöbokslutet, säger Annelie Löthman (Fp) som är ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden och det tycker hon personligen räcker.

I Härnösand blev barnbokslutet verklighet tack vare en motion från Kristdemokraterna som kommunfullmäktige sa ja till. I dag, måndag, förväntas kommunfullmäktige anta det första barnbokslutet i historien i Härnösand. Sedan kommer det att finnas tillgängligt på kommunens hemsida för alla som vill läsa det.

Karin Erlander hoppas nu att barnbokslutet ska vara till hjälp för politikerna som ska fatta beslut. Nästan alla beslut har en påverkan även på barn och ungdomar. Det handlar inte bara om skola och förskola, utan till exempel när man bygger idrottshallar eller planerar vägar och cykelvägar. Och särskilt bra blir det när man kan jämföra fakta från år till år.

– Man kan se skillnader och förändringar och kanske upptäcka sånt som är oroväckande och se till att göra nånting åt det.

Ett exempel som Karin Erlander själv reagerat på är att andelen rökare bland flickor i gymnasiet verkar öka. Det är viktigt att hålla koll på, tycker hon, inte minst för att tobaksrökning kan vara en ingång in i annat drogmissbruk.

– Det är bra att politikerna tar reda på och frågar barnen om vad de tycker, säger Magdalena Törnered, 12 år. Hon tycker att barnbokslut verkar vara en bra idé. Hon har ett exempel när hon tycker att politikerna inte lyssnade på barnen:

– Jag rider i Härnösands ridklubb och vi behöver ett nytt ridhus. Men istället bestämde politikerna att det ska byggas en curlinghall. Kanske är det för att det är fler vuxna som spelar curling och fler barn och ungdomar som rider, funderar Magdalena över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".