Västernorrland

Problem med miljöfarligt avfall på eldar

1:10 min

På måndag tänds majbrasor runt om i länet. Nu under våren passa många också på att elda upp gammalt bråte och trädgårdsavfall. Men ett problem är att miljöfarligt avfall ibland slängs på elden.

Ibland slängs det bildäck, tryckimpregnerat virke, målarfärg och oljeprodukter på elden, men det är avfall som inte hör hemma där.

-  Om den typen av avfall slängs på elden ger det gifter i röken och påverkar också miljön, säger Lars Edstedt, brandinspektör i Örnsköldsvik.

Brasan får endast bestå av ris och rent trä. I många kommuner är det helt förbjudet att elda i tätbebyggt område. I andra områden är det endast tillåtet att elda trädgårdsavfall. Och det är den som tänder elden som har ansvar för vad som finns i brasan.

John Holmlund bor utanför Örnsköldsvik och han tänker alltid på vad han eldar.

- Jag eldar aldrig något som är miljöfarligt för jag vill gärna använda askan som kompostmaterial. De tär väl egentligen dumt att elda det som är miljöfarligt. Istället kan man åka till återvinningsstationen, säger han.

Våren är den tid på året då gamla saker ska städas bort. Då finns det de som tycker att det är enkelt att elda upp avfall. Men allt avfall ska till återvinningstationer.

- Det finns säkert de som tänker att det är så små mängder med avfall att de eldar upp det, men allt avfall påverkar miljön, säger Lars Edstedt.

Att tänka på vid majbrasa

Du ska hålla avstånd till byggnad med minst 50 meter, gran och tallskog med minst 25 meter och luftledning med minst 50 meter.

Släckredskap ska finnas till hands.

Brasan får endast bestå av ris och rent trä. Elda inte däck, hushållsavfall, impregnerat trä, målat trä eller dylikt, då det medför negativ påverkan på miljön och utsätter omgivningen för olika hälsorisker.

Vid eldning på allmän plats (park, parkområde) krävs tillstånd, sök hos polismyndigheten.

När brasan brunnit ned ska glöden släckas och området städa. Städa bort spik, metallbeslag med mera.

Källa: Räddningstjänsten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista