Området där den nya bensinmacken kommer att ligga. Foto: Therés Ulander/Arkiv
Kramfors

Klartecken för mack i Nordingrå

Torbjörn Sundell, järnhandlare: ”En mack är viktig för alla som bor här”
2:58 min

Innan midsommar kan Nordingråborna få en mack i byn igen. Efter tre års kamp kom de sista nödvändiga tillstånden igår.

– Utrustningen är beställd till i början av juni, så vi hoppas att det är klart innan midsommar, säger Torbjörn Sundell, järnhandlare i byn och en av de som kämpat för macken.

Sedan en mack som fanns där lades ner för drygt tre år sedan har lokala krafter arbetat för att få en mack i byn igen. Torbjörn Sundell är en av dom, tillsammans med bland annat den lokala livsmedelsbutiken, elhandlaren och även kyrkan. Dessa har bildat ett aktiebolag för att driva macken.

– Ja vi går in med kapital i det och sedan har vi bjudit in några andra som visat intresse för att gå in i aktiebolaget, säger Torbjörn Sundell.

Macken ska ligga bredvid kyrkan som var en av tre-fyra platser som anvisades av kommunen i ett tidigt skede.

– Vi fick koncentrera oss på ett alternativ, en del föll bort och så av olika anledningar. Och så behövdes det tas fram en ny detaljplan på området också, säger Torbjörn Sundell.

Det är annars byråkratin som varit det som tagit mest kraft under de här tre år man kämpat för att få bygga den nya macken.

– Arbetet mot länsstyrelsen har varit det svåraste eftersom det här är klassat som kulturområde, säger Torbjörn Sundell.

Tidigare artiklar:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".