Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bo Häggqvist, verksamhetschef för gymnasieskolan i Sollefteå, utreder vilka konsekvenserna blir om fyra gymnasieprogram läggs ner på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå. Foto: Anna Ahlström
Sollefteå

Gymnasieprogram hotas av nedläggning

Lärare: ”Politikerna borde ta sig en ordentlig funderare”
1:02 min

Flera av länets kommuner planerar att spara på skolorna. I Sundsvall och Kramfors har man utrett nedläggning av grundskolor.
I Sollefteå kan det bli aktuellt att lägga ner flera program på gymnasieskolan.

Om gymnasieprogram läggs ner kan elever behöva flytta till en annan kommunen för att gå det program de vill.

-- För 16-åringar är det inte alltid lätt att flytta från föräldrar och börja skola på en annan ort, säger Gunnel Hedvall, lärare på Gudlav Bilderskolan.

Budgeten är ännu inte klar, men som det ser ut nu kommer gymnasieskolan i Sollefteå behöva spara 14 miljoner kronor de kommande två åren. För att klara det måste man enligt Bo Häggqvist, verksamhetschef för gymnasieskolan i Sollefteå, spara in på personal. Han har fått i uppdrag att utreda vilka konsekvenserna skulle bli om man lägger ner fyra program. Risken finns att elever då söker sig till andra skolor och det innebär dessutom en ny kostnad för kommunen.

– Då måste vi betala en kostnad till den kommun där eleverna går skolan. Om huvuddelen söker sig till andra skolor blir besparingen liten, säger Bo Häggqvist.

Vid nämndsmötet i juni ska barn- och skolnämnden få ta del av vilka konsekvenser nedläggning av gymnasieprogram kan ge.

Enligt Åsa Sjödén (S), ordförande i barn- och skolnämnden i Sollefteå, kommer gymnasieskolan att få mindre pengar de kommande åren eftersom antalet elever minskar och det gör också statsbidragen. Dessutom kommer löner och kostnader för läromedel inte att räknas upp i budgeten eftersom kommunens måste spara. Det gör att man troligtvis måste dra ner på verksamheten istället.

-- Politikerna borde ta sig en ordentlig funderar om de vill att Sollefteå ska finnas kvar på kartan, säger Ingrid Vikström, lärare på Gudlav Bilderskolan.

Läraren Gunnel Hedvall ser två alternativ för skolan i framtiden.

-- Antingen har vi kvar skolorna i kommunalverksamhet och då kommer det att gå fortsatt dåligt eller så tar staten över skolorna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".