1 av 2
Asfaltsbeläggningen på vägavsnittet har tagits bort. Foto: Ulf Thonman
2 av 2
Sundsvall

"2 miljarder omsätts lokalt"

Magnus Lundberg: 40 procent omsätts lokalt
1:53 min

Lagom till sommaren går E4-bygget genom Sundsvall in i sin allra mest intensiva fas. Totalt kommer 1000 personer vara involverade i projektet - en fördubbling av arbetskraft jämfört med i dag. Och de parter som är inblandade i bygget tror att det kommer att innebära ett enormt uppsving för Sundsvall.

-- Den information jag har tagit del av tyder på att runt 40 procent i sådana här projekt omsätts lokalt. Det skulle innebära att 2 miljarder omsätts direkt i Västernorrland, säger Magnus Lundberg på Trafikverket, som är projektledare för bygget.

Kjell Unden är ordförande svensk handel Sundsvall.

– Vi har inte sett några beräkningar, men självklart kommer det att omsätta mycket pengar eftersom det pågår under så lång tid.

Framtidstron vet nästan inga gränser när det pratas om alla positiva bieffekter som E4-bygget kommer och ge till Sundsvall och Västernorrland.

Bland annat förväntar man sig en ordentlig snurr på ekonomin. 1000 personer kommer alltså att jobba med projektet från och med i sommar.

– Den största kategorin är maskinförare och brobyggare. Där har Botnia- och Ådalsbanan fungerat som stora arbetsplatser, och de kommer hit, säger Magnus Lundberg.

Och den som bygger broar och vägar blir hungrig och måste kanske söka upp en restaurang eller mataffär, och en del av dem måste också ha en hotellsäng. Kjell Unden tror att det kommer att märkas.

– Det kommer att vara en helt annan plus i Sundavall. Vi har stora förväntningar.

 Är all denna framtidstro realistisk?

– Ja, det tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".