Peter Germer presenterade Småföretagsbarometern för Västernorrland våren 2012. Foto: Pontus Hellsén
Västernorrland

Positiva signaler för småföretagare

Markus Hammarstedt: ”Man kan inte längre luta sig mot stora företag”
1:41 min

Västernorrland är industritungt och drabbas hårt av dåliga tider. Den anställningstrygghet som en gång fanns inom de stora företagen finns inte kvar. Då är det småföretagen som istället kan bli räddningen.

– Det går åt det hållet att man inte längre kan luta sig mot stora företag och känna att det är tryggt, säger Markus Hammarstedt, egenföretagare i Fränsta.

Tidigare i år stängdes Postterminalen i Ånge. För drygt två veckor sedan varslade BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik 180 anställda om uppsägning.

Trots osäkra tider pekar småföretagsbarometern på ljusa framtidsutsikter för småföretagen i länet.

– Företagen i Västernorrland har en ganska hygglig tillväxtnivå i dag. Den har visserligen dämpats något, men förutsättningarna på sikt ser väldigt positiva ut, säger Peter Germer, regionchef på Företagarna Västernorrland.

Enligt Peter Germer är småföretag snabba med att hitta nya marknader, produkter och tjänster. 

– Tillsammans har de en mycket tryggare grund att stå på än dagens stora företag, säger han.

Men att driva eget är ingen dans på rosor.

– Vi har verkligen sett över våra kostnader, att allt vi gör är effektivt och att vi inte har några onödiga kostnader, säger Markus Hammarstedt.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".