Arbetsmiljöverket i Härnösand. Foto: Pontus Hellsén
Västernorrland

Allt fler kvinnor hotas på jobbet

Marina Fasth: ”Kan tvingas lämna lägenheten”
1:32 min

"Jag ska döda dig, jag vet var dina barn går i skolan". Det är hot som riktas mot kvinnor inom vård och omsorg, enligt Marina Fasth, huvudskyddsombud, Kommunal.

Antalet kvinnor som utsätts för hot och våld inom kvinnodominerade yrken som vård och omsorg har ökat enligt en ny avhandling.

Under de senaste fem åren har det i Västernorrland kommit in 128 anmälningar om hot och våld mot kvinnor till Arbetsmiljöverket.

Det är inga skurkar som står bakom de psykiska och fysiska påfrestningarna. 

– Det är folk som är psykiskt påverkade i sin problematik, de måste ha någonstans att bo och få hjälp och där är vi kvinnor och jobbar, säger Marina Fasth.

Enligt Gudrun Westberg, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, finns en uppfattning bland kvinnor som jobbar inom vård och omsorg att hot och våld är en del av ens jobb.

– Att det här ingår i arbetet och lite får man tåla. Då får jag som inspektör påtala att det inte är en bra arbetsmiljö. Det ligger på arbetsgivaren att göra riskbedömningar regelbundet, säger hon.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".