Västernorrland

Brist på skolutflykter riskerar folkhälsan

Maria Mattsson: "Många får inte chans att vara i naturen"
1:20 min

Besluten om att skolan inte får ta ut avgifter för skolaktiviteter försvårar utflykter och friluftsaktiviter. Det är ett hot mot folkhälsan på sikt, menar flera olika organisationer.

Skidrådet, friluftsorganisationer och idrottslärare kräver nu tydligare riktlinjer från kommunerna och regeringen. Maria Mattsson är idrottslärare och en av undertecknarna.

– Eftersom det finns väldigt begränsade möjligheter att ta emot bidrag till resor och utflykter så är det många ungdomar som aldrig får någon kontakt med skidresor eller friluftsliv, säger hon. Och det uppfattar vi som ett hot mot folkhälsan på lång sikt.

Många ungdomar får sin enda kontakt med natur och friluftsliv genom skolan, säger hon. Eftersom skolans styrdokument, den nya läroplanen, betonar att friluftsliv och naturupplevelser är viktiga  så borde skolorna garantera att barn och ungdomar får del av det, är tanken.

I dag får inte skolor arrangera till exempel skidresor som föräldrarna betalar eftersom det skulle peka ut de som inte har råd. Maria Mattsson menar att man kunde ta emot privata bidrag som läggs mer anonymt i en sorts utflyktskassa.

Organisationerna/föreningarna har alltså inte så stor tilltro till att föräldrarna tar med sig barn till skog och mark.

– Många föräldrar har inte möjlighet till en skidvecka på sportlovet, säger Maria Mattsson.

Eleverna tycker att det är viktigt att vara ute men tror inte att skolan är avgörande för folkhälsan. Vi frågade runt bland sjuor och åttor på Storsjöskolan.

– Man kan väl vara ute hemma, säger Mikaela Lundvall som går i sjuan på Storsjöskolan i Östersund.

Fler ungdomar säger samma sak. Det är viktigt att vara ute, det är roligt och man kan ordna det hemma.

Men de tycker också att det är bra om skolan gör det. På Storsjöskolan får till exempel alla nior åka på en skidresa. Men eleverna uppskattar också enklare utflykter.

Julia Finck nämner till exempel Lagdagen då hela skolan håller till utomhus och gör olika övningar eller lekar i stationer. De grillar hamburgare och njuter av att vara ute.

Britt-Inger Hellström
britt-inger.hellstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".