Sundsvall

Irankritisk journalist ska utvisas

Maryam:”Maybe they execute me”
0:04 min

Den iranska journalisten Maryam Sheikhi, som bor i Stöde, får inte stanna i Sverige. Migrationsöverdomstolen har avslagit hennes begäran om att pröva hennes asylärende på nytt.

Det innebär att hon ska utvisas till l Iran, ett land där hon förföljdes på grund av sin kritiska rapportering om den iranska regimen.

När jP4 Västernorrland når Maryam Sheikhi på telefon så är hon utomhus tillsammans med sin man.

– Jag känner mig kvävd, jag kan inte stanna inomhus, säger hon, med panik i rösten.

Allt pappersarbete, all dokumentation som skickats in till Migrationsverket och Migrationsdomstolen - - och som visar att hon var tvungen att fly från Iran på grund av sin kritiska rapportering om den islamiska regimen - - förgäves.

Trots dom hot som hon fått på sin blogg, när hon i Sverige fortsatt skriva kritiska artiklar om den iranska regimen, och trots att hon åtalats av den iranska IT-polisen, för hennes artiklar - så avslogs hennes ansökan om asyl - - och Migrationsöverdomstolen anser inte att hennes ärende behöver prövas igen.

Nu väntar utvisning till ett land – som enligt flera människorättsorganisationer, Amnesty, Reportrar Utan Gränser, kommittén för skydd av journalister -CPJ, hotar, fängslar, misshandlar, våldtar och till och med dödar journalister som är kritiska mot landets regim.

Uppgifter som stöds även av det svenska utrikesdepartementet ...

– Om jag blir deporterad av Migrationsverket så kommer dom att gripa mig på flygplatsen. Sen skickar dom mig till fängelse där dom kanske kommer att avrätta mig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".