Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix
Örnsköldsvik

Bakterier i Domsjövattnet

Lars Westberg, Miva: ”Några prover visar extremt höga halter”
2:10 min

4000 Domsjöbor bör fortsätta att koka vattnet. Det innehåller koliforma bakterier. Det visar de provsvar som det kommunala vattenbolaget Miva tagit på dricksvattnet efter att flera kunder klagat på att vattnet smakar och luktar dålig.

Miva har tagit ett 30-tal prover sen i går eftermiddag och två av dem innehöll koliforma bakterier. I några av proven var halterna mycket höga, 200 gånger över gränsvärdet.

– Vi har ett par prov som visat uppemot 2000 koliforma bakterier per hundra mililiter vatten och gränsvärdet ligger på 10, så det är väldigt viktigt att man kokar vattnet som man använder för mat och dryck, säger Lars Westberg, informatör på Miva.

– Det är anmärkningsvärt höga halter och jag förställer mig att så här höga halter är sällsynt, säger Torbjörn Lindberg, statsdirektör på Livsmedelsverket.

Koliforma bakterier finns i jorden och behöver inte vara sjukdomsframkallande, men kan ge symptom som magont och diarré.

– Jag skulle definitivt undvika att dricka det här vattnet okokt när det är så kraftigt påverkat, säger Torbjörn Lindberg.

Vad kan hända annars?

– Det vanliga är att man blir magsjuk, man kan bli ordentligt magsjuk, och i sällsynta fall kan man få långvariga problem, säger Torbjörn Lindberg.

I går rekommenderade Miva 8000 hushåll att koka vattnet. Nu halverar man det till 4000 hushåll och tar fler prover där man hittat bakterierna.

Provsvaren ska också analyseras vidare för att avgöra vilka former av koliforma bakterier vattnet innehåller, säger Lars Westberg, informatör på Miva.

– Vi jobbar aktivt med att felsöka var det här kan finnas och ringa in området så att vi kan hitta källan till det här, säger Lars Westberg.

Tidigare artikel:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".