1 av 2
Marie Önnestam, en av många engagerade föräldrar på Svartviks skola. Foto: Mikael Andersson
2 av 2
Per Frost, skolområdeschef i Njurunda, intervjuas om Svartviks skola. Foto: Simone Himmerfrid
Sundsvall

Flyr till friskolor vid skolnedläggning

1:51 min

Nästan alla föräldrar på Svartviks skola i Sundsvall tänker välja friskolor åt sina barn, om skolan stängs. Det visar en undersökning bland föräldrarna. Och då blir skolnedläggningen ingen besparing, säger Marie Önnestam som har barn på Svartvik.

– Som vi ser det blir det en situation där kommunen ändå förlorar, eftersom de inte får den ekonomiska vinsten det blir av att dra in på lokalytan. Elevpengen kommer ju att följa med dom här barnen till friskolorna, säger hon.

På Svartvik så väljer så gott som alla föräldrar bort det kommunala alternativet, Bredsand skola, om förslaget att stänga Svartvik blir verklighet.

Per Frost är områdeschef för Njurunda skolområde, och han har varit med och tagit fram förslaget om att stänga Svartviks skola.

– Att en del av dem väljer friskolor, ja så kanske det kommer att bli. Men i ett långsiktigt perspektiv så tror jag på den kommunala skolan. Och jag är övertygad om att föräldrarna kommer att se att vi håller hög kvalité och att de kommer att göra andra val så småningom.

Svartviks skola har idag 88 elever, och att stänga skolan skulle enligt förslaget spara åtskilliga miljoner som istället kan läggas på elevernas utbildning. Men om så gott som alla elever försvinner till friskolor, tar dom elevpengen med sig. Och frågan är om det då blir nån besparing för kommunen? Per Frost igen.

– Dom friskolor vi har på grundskolenivå brukar fylla sina platser. Och då är det ju så att andra kommunala skolor kommer att behålla flera elever. Så totalt sett i hela Sundsvalls kommun blir det ett nollsummespel.

En rundringningn till andra skolor som hotas av nedläggning visar att föräldrarna på Svartvik inte är ensamma. Flera skolrådsrepresentanter säger att många föräldrar funderar på friskolor framför det kommunala alternativ som erbjuds, om just deras skola stängs

Marie Önnestam tror att det delvis handlar om att kommunen förbrukat sitt förtroende, när det gäller skolfrågor.

– Förtroendet för kommunens sätt att styra skolorna och hantera vår vilja har naggats i kanten.

Hur menar du då?

– Jag menar att man inte riktigt vet hur framtiden kommer att se ut för barnen, oavsett vilken skola man placerar dem på. Vi vet jag att friskolorna finns, många av dem är stabila och vi vet vad de erbjuder, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista