1 av 2
Vägbron vid vägen i Hov. Foto: Annelie Ledin
2 av 2
Lars Bränsström, vägföreningen i Kvarsätt i Sundsvalls kommun. Foto: Annelie Ledin
Sundsvall

Vägförening missnöjd med vägövertagande

2:39 min

I Hov i Sundsvalls kommun finns ett stort missnöje med den väg vägföreningen fått ta över från kommunen. Nu uppmanar vägföreningen andra runt om i länet som är i färd att ta över vägar att vara kritiska och nogranna.

Enligt föreningen har kommunen gjort en felaktig renovering av vägen som gör att det nu blir extra dyra kostnader för föreningen.

– Se till att få vara med på besiktningen, strid och begär ut alla papper, säger Lars Brännström i vägföreningen i Hov.

För drygt två år sedan tog de boende efter vägen över vägen från kommunen. Inför övertagandet var kommunen ut och bytte vägtrummorna och dikade vägen. Vägföreningen fick inte vara med när kommunen besiktade och godkände sitt arbete. Nu är vägen sämre än den någonsin varit säger Lars Brännström.

– Något fel har gjorts när de bytte trummor, vi har fått ta ut en grävare akut som har grävt om en del av trummorna som lagts dig felaktigt. Vattnet går under trummorna och hamnar i vägen, säger han.

När trummorna bytts så har lodrätta hål grävts ner i vägen, massorna har inte packats och varje vår blir det två decimeter djupa gropar vid vägtrummorna.

– De skulle ha gjort bredare hål, som V, så att det hade blivit en mjukare övergång under tjällossningen, då skulle det inte vara samma problem, säger Lars Brännström.

På Trafikverket sitter Lennart Rosenkvist som är sakkunnig när det gäller överlåtelse av enskilda vägar. Han håller med om att det är det bästa sättet att gräva på, så att gropen blir bred och att massorna läggs tillbaka i samma ordning. Men han säger också att det är vanligt att man gör den här brantare grävningarna på enskilda vägar eftersom det är billigare.

I Kramfors kommun har man redan överlåtit de flesta av landsbygdsvägarna till vägföreningarna. I Sollefteå och Ånge har kommunen inte haft driften av så många enskilda vägar till att börja med och de som finns kvar i kommunal regi finns det inga planer på att överlåta. I Härnösand har frågan diskuterats men inga politiska beslut har tagits än om hur man ska göra med landsbygdsvägarna. Blir det där en utredning blir det tidigast nästa år. Örnsköldsvik och Timrå har tagit politiska beslut om att inte överlåta de landsbygdsvägar kommunen sköter men att inte heller ta sig an några nya vägar.

Vägföreningen i Hov menar att Sundsvalls kommuns renovering har medfört en ökad kostnad för föreningen.

– Vi har begärt in offerter nu, men vi räknar med att vi får gräva om nästan alla trummorna och göra ytterligare några åtgärder för att få ordning på vägen och vi vet inte var vi ska ta pengarna i från, säger Lars Brännström.

Ansvarig för överlämnande av vägarna är Göran Gustafsson på stadsbyggnadskontoret, han säger att renoveringen inte alls har skett på ett felaktigt sätt.

– Det här är fackmannamässigt gjort, sånt här får man ta när man är väghållare. Vi har skött den här vägen och många fler och vet att det här är något man får räkna med på vårarna vid tjällossning, säger han.

Han säger att kommunen kostade på 1,5 miljoner kronor på vägen innan överlämning och att den därför är dubbelt så bra som den var tidigare.

– De har nu nya vägtrummor istället för de rostiga plåttrummor de hade tidigare, säger han.

I Hov fick man inte vara med och besikta sin väg innan den överläts, men numera får vägföreningarna vara med vis besiktningen om de vill säger Göran Gustafsson.

– Nu har vi ändrat på det lite, eller det är väl föreningarna som ofta begär att få vara med. Men i slutändan är det ändå vi som bestämmer om en väg är godkänd eller inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista