Snickare med en skruvdragare i handen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Västernorrland

Lågt intresse för träutbildningar

1:28 min

Det låga söktrycket till träutbildningarna i länet kan slå hårt mot byggbranschen.
– Det är nytt för mig egentligen och det är ännu mer oroväckande att det blir bristvara på fler yrkesgrupper inom byggsektorn, säger Thomas Forsell, personalsamordnare, PEAB. 

Enligt en undersökning från Dagens Arbete kan en tredjedel av alla träutbildningar i Sverige sakna sökande – samtidigt som branschen behöver 2 000 nya arbetare varje år.

I Västernorrland finns de praktiska träutbildningarna att söka på Gudlav Bilderskolan, Parkskolan och Ådalsskolan. Men enligt undersökningen fyller inga av utbildningarna sina platser, och Ådalsskolan har dessutom tagit bort inriktningen Finsnickeri från höstterminen 2012.

Det är en oroväckande utveckling att fler yrkesgrupper inom byggsektorn kan komma att bli en bristvara i framtiden säger Thomas Forsell.
– Vi tror framförallt att det kommer bli brister inom armering i framtiden, säger han.

Konsekvensen av att allt fler väljer bort träutbildningarna kan bli att arbetsgivare tvingas rekrytera utomlands. Direkt drabbade blir mindre snickerifirmor, och indirekt tror Thomas Forsell att större byggnadsentreprenörer kan drabbas – då de ofta kontrakterar snickerifirmor.
– Vi får handla någon annanstans eller sköta det själv, kanske till en merkostnad, säger han.

Vad gör ni för att inte gå miste om ny arbetskraft?
Vi jobbar redan mot gymnasieskolan i dag och försöker att fånga upp elever som går ut i den mån vi har möjlighet att ta emot, säger Thomas Forsell.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista